Bio-Cancer – Revengeance

Na acht jaar mag je dit derde album best een comeback noemen van Bio-Cancer. Revengeance hebben de Griekse woordspelers hem genoemd. Waar de vorige twee exemplaren steevast in de thrashlade schoven, spreekt de perstekst over dit kleinood uitdrukkelijk over extreme metal. Een stijlbreuk. Daar willen we de tellers en noemers toch maar even van samenvoegen.

Malende deathmetaltremolo’s, die zich soms gaandeweg harmoniseren, vagen het thrashlabel inderdaad kordaat van tafel. Melodie wordt het credo. Dreigend en fatalistisch dan wel stralend en onoverwinnelijk van inkleuring. Die melodieuze weefsels duiken vrijwel voortdurend op in het gitaargetouw. Gaande van strijdvaardige Amon Amarth-ige dubbele basdrumglooiingen, naar hakkende Arch Enemy-agressie tot kwikzilveren goudspinnerijen. Zelfs de slim ingedeelde solo’s parelen en loeien de sterren van de hemel over een beukende ritmegitaar, iets wat veel bands vergeten.

Een creperende, niet melodieuze maar wel redelijk cleane waanzinskrijs geeft er een expressieve vocale invulling aan. Af en toe in duovorm met grunt- en schreeuwmatigheid ter accentuatie. Nog zeer origineel zijn de lange krijsnoten waar een tweede krijs een dozijn woorden doorheen kwettert tot een chaotisch en toch passend totaal. In combinatie met blasts en door het duistere melodiespectrum zwemende gitaartremolo’s maken ze er meermaals een fanatieke blackmetalinpuls van, zoals in Underdog.

Keurig gedoseerd kiest de stokhandelaar steevast de juiste drumslag uit het arsenaal van pittige blastbeats, onvermurwbare basdrumpavementen en jagende thrashtempo’s. De andere component van de ritmesectie blinkt evenzeer. Tijdens de bruggen voert een ‘zingende’ basgitaar de boventoon, met een borrelend solostukje in Dream Merchants als toetje. Dankzij een roestvrij stalen tuning hoor je in latere luisterbeurten dat er zelfs onder het melodieuze gitaarfestijn enkele springveren verstopt zitten.

Naast een puike woordspeling heeft Bio-Cancer met Revengeance een diepgaande melodieuze metalmelange van hoog niveau afgeleverd, met frappante vocal en wervelende drumdynamiek. Onder de noemer ‘extreem’ zouden wij het nu niet verrekenen, maar het is waarlijk een indrukwekkende meeteller in voor de jaarlijstafrekening straks.

Score:

87/100

Label:

Hammerheart Records, 2023

Tracklisting:

 1. Citizen…Down!
 2. 44 Days In Hell
 3. Footprints On My Back
 4. Revengeance
 5. Dream Merchants
 6. Swiping Life Away
 7. Underdog (Against The Odds)
 8. Bludgeoning Skullcrushing Mayhem

Line-up:

 • Thanasis Andreou – Gitaar
 • Giannis Lagoutaris – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Lefteris Hatziandreou – Vocalen
 • Tomek Solomonidis – Drums
 • Stavros Marinos – Gitaar

Links: