Beyond Helvete – Anthem Of Decay

Beyond Helvete, de band rond Natrgaard, maakte met het vorige werkstuk, MMXX, niet al te veel indruk op mederedacteur Remco. De black metal van de heer Natrgaard maakt een stevige knipoog naar Shining, Kvarforth’s geesteskind, naar heavy metal en naar heel wat andere substromingen en zou, ik citeer, net daardoor te veel van de hak op de tak springen en te weinig consistent zijn. Ik ben benieuwd. Brengt de muziek op Anthem Of Decay iets anders? Is het inhoudsloze kopieerdrang? Is het een amuzikale janboel? Zo erg zal het toch wel niet gesteld zijn. Vooruit met de geit!

Het lijkt wel alsof Natrgaard je wenst op te eten, zo bijtend klinkt hij in de eerste maten van Inexorable. Maar goed dat er een hele verzameling aan eerder typische blackmetalriffs voorbij komt knallen om de angst die je wat overviel, weg te nemen. Nochtans zal dit angstig gevoel, een gevoel van onrust ook, je toch niet helemaal verlaten. Mass Of Obedience rammelt ook de potten en de pannen uit de kast. Uitmuntend drumwerk van de heer Schmid (als ik goed geïnformeerd ben, is hij degene die met gemak de potten en de pannen de kast uit jaagt). Deze eerste twee nummers zijn toch behoorlijk genieten hoor. Ik hoor geen Shining, ik hoor geen heavy metal, ik hoor vooral brutale allesversnijdende black metal in zijn puurste vorm.

Het titelnummer is bijzonder agressief te noemen. Het mag ook geschreven worden dat de vuile, ranzige vocalen van de heer Natrgaard lekker overal over gesmeerd werden. Als een soort van plakkerige, glibberige botersaus maken de vocalen alles nog wat vettiger en prettiger. Ergens rond minuut drie zit er een bijzonder glad en lekker blastpartijtje verwerkt in dit nummer. Op erg Zweedse wijze dendert en rolt Atrophied uit je boxen. En ook Dust Of Golgotha en Infinity In Stone razen als wervelwinden en blazen alles aan gort. Het is op het afsluitende Coeval Distemper dat H.A.V.O.C. zijn Duivels ontbind. Die heer kennen we van Blood Torrent.

Toch een aardig plaatje dit Anthem Of Decay van het Duitse Beyond Helvete. Het breekt geen potten maar al je pannen zullen wel uit de kast gerammeld zijn. Misschien heeft de heer Natrgaard de bedenkingen van de heer Faasen gewoon meegenomen en kiest hij nu voor een consistent blackmetalgeheel want dat hoor je nu wel. De keuze voor de heer Schmid op de drumkruk is ook niet meer dan juist te noemen. Gewoon opnemen in de band zou ik zeggen of gaat de heer Natrgaard de heer Kvarforth achterna en kiest hij voor elk nieuw album ook voor een bijna nieuwe bezetting?

Score:

75/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Inexorable
  2. Mass Of Obedience
  3. Anthem Of Decay
  4. Ceremony Of Primal Urge
  5. Atrophied
  6. Dust Of Golgotha
  7. Infinity In Stone
  8. Coeval Distemper

Line-up:

  • Natrgaard – Zang, alle instrumenten
  • Jonas Schmid – Drums (sessie)

Links: