Bethlehem – Lebe Dich Leer

Een mens zou schrik hebben om de nieuwe Bethlehem een digitale draaibeurt te geven, toch zeker na de ettelijke transformaties die deze Duitse band doorheen het afgelopen decennium doorgevoerd heeft. Hekakosioihexekontahexaphobia was even verschrikkelijk als het onuitspreekbaar was bijvoorbeeld, met een erg fletse vorm van gothic rock. Daarentegen waren oude platen als Dark Metal en Dictius Te Necare weer wel te pruimen. Ik miste de selftitled drie jaar geleden en blijkbaar werd de wijziging in de line-up toen, met onder andere Onielar van Darkened Nocturn Slaughtercult, de voorbode voor een immense koerswijziging. Uiteraard ten goede, het kon haast niet anders.

Het vervolg vinden we dit jaar in Lebe Dich Leer, de negende langspeler van deze Duitse band, maar eigenlijk noem je het best de tweede langspeler van deze formatie. Nog steeds vinden we darkmetalelementen terug, is het geheel voorzien van een synthlaagje en voeden de grooves het geheel, maar er is een duidelijke wisselwerking met black metal die mede door het stervensgeschrei van onze lieflijke dame erg suïcidaal aanvoelt. De agressieve opflakkeringen bijten lekker door en ongeacht het feit dat de structuur wat te veel van hetzelfde biedt, kan ik dit wel appreciëren.

Veertig minuten die relatief snel voorbij zijn en dat is een ware opluchting bij deze band. Nog steeds ervaar ik wel wat momenten die de aandacht doen verslappen, maar gelukkig weten deze Duitsers je nu wél weer wakker te schudden. Op die manier krijgen we een interessante en eigen mix van een semi-veteranenband, maar dit keer ook gebracht met een stevige en frisse inbreng van de niet-veteranenhelft.

Score:

75/100

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Verdaut in klaffenden Mäulern
 2. Niemals mehr leben
 3. Ich Weiß ich bin keins
 4. Wo alte Spinnen brüten
 5. Dämonisch im ersten Blitz
 6. An gestrandeten Sinnen
 7. Ode an die obszöne Scheußlichkeit
 8. Aberwitzige Infraschall-Ritualistik
 9. Bartzitter Flumgerenne

Line-up:

 • Bartsch – Bas, elektronica
 • Torturer – Drums
 • Karzov – Gitaar, elektronica
 • Onielar – Zang

Links: