Besna – Besna

Slowakije, niet echt het extreme metalland bij uitstek, brengt toch zo nu en dan ruwe diamantjes voort. Dit viertal, Besna, kennen we natuurlijk al. Het was de debuutplaat Zvertsvá die een ongelooflijke indruk op me naliet. Iets wat ik op zich wel kon verwachten dat dit zou kunnen gebeuren. Immers, niet zo lang daarvoor brachten dezelfde heren een splitalbum uit met de Duitsers van Abyss.

De muziek van Besna kan bestempeld worden als post-black metal met hardcore randen en experimentele uitstapjes. Ik heb de platen al behoorlijk wat beluisterd en de mix die de heren aanbieden is subliem te noemen. Fiadh Productions brengt nu niet geheel onverwacht een soort van verjaardagseditie uit van de eerste release, gewoon getiteld Besna. Dit plaatje is intussen vijf jaar oud. Helemaal in de oorspronkelijke versie komt deze toch niet want naast de drie oorspronkelijke nummers, heeft de band in samenspraak met de platenboer beslist ook de twee nummers van de split met Abyss op de nieuwste release te zetten. Tja, en als je die split dan al hebt, is dit wel verdikke jammer. Je moet dan immers kiezen of je je zuur verdiende centen nogmaals uitgeeft. De keuze is aan u, de leidraad voor die keuze, aan mij.

Opener Prastará klinkt nog wat stroef en zoekende maar het echte Besna kom je al wel tegen. Het Besna dat je gewoon bent om te beluisteren op het magistrale debuutalbum, Zvertsvá. Je hoort opnieuw die avontuurlijke bas die grotendeels toch zijn eigen goesting doet. Je hoort het conclaaf tussen de twee gitaren van Pinter en Dudlák. Het is vervolgens aan de heer Gorasz om alles sturend aan elkaar te plakken met zijn toch wel expressieve drumstijl die vooral gekenmerkt wordt door een strakke eenvoud. De heren schuwen experimenteel gitaarspel niet, evenmin hebben ze schrik om de akoestische gitaar boven te halen. Dit alles om een complex doch erg doordacht verhaal te vertellen. Je hoort wel dat de cleane vocalen nog wat maturiteit missen. Morena wordt gedragen door de wind en ontplooit zich vrij rustig tot de tijd rijp wordt geacht om een krachtige post-blackmetalriff de ruimte te doen vullen. Hier hoor je wel dat de heer Gorasz misschien een tel of wat achterop hinkt op de rest van de band. Heerlijk schurende vocalen die in dit nummer verwerkt worden. Wanneer ze in duel gaan met de cleane lijnen vind ik het persoonlijk wat minder krachtig overkomen. Verder moet je dit nummer vooral beluisteren omdat de gitaarpartijen zo rijkelijk van ideeën zijn voorzien.

Het enige nummer wat ik van deze heren nog niet kende is dan vervolgens Bestia, het agressiefste van de drie oudere nummers. Rollende dubbele baslijnen, snijdende leadpartijen, eerder doffe baslijnen en toch wel weer die heerlijk schurende stembanden alles wordt nog eens verpakt in dat typische Besna – jasje. De twee andere nummers op deze heruitgave zijn diegene die we dus al kenden van de split met de Duitse blackmetalvrienden van Abyss. In uitvoering en in productie verschillen ze in niks van de oorspronkelijke versies als ik me niet vergis.

En wat moet je nu doen? Moet je je zuur verdiende centen uitgeven aan de heruitgave van de eerste EP van dit sublieme viertal Besna? Ik zeg gewoon rechtuit ja! Niet moeilijk doen, gewoon aanschaffen.

Label:

Fiadh productions, 2023

Tracklisting:

  1. Prastará
  2. Morena
  3. Bestia
  4. Cesta Krvi
  5. Jazero

Line-up:

  • Timotej  Jurásek – Bas
  • Gabriel Gorasz – Drum
  • Samuel Dudlák – Zang, gitaar
  • Martin Pinter – Zang, gitaar

Links: