Bersærk – Sol

Derde album voor deze Deense rockers. Heavy bluesrock doen ze, denk aan Khöld op een stonerdag met rocky vocalen. Bersærk zingt alles in het Deens. Soms ontdek je weer eens iets nieuws. Zo ontdekte ik dat het Deens niet echt een mooie taal is, vergeleken met het Noors en Zweeds. Alles klinkt harder en ruwer in het Deens.

Dat is een kwestie van smaak, en ik zag dat sommige van mijn collega’s hier anders over denken. Snel over naar de muziek dus! Op dit album inderdaad een verzameling vrij rechtgeaarde zware bluesrockliedjes. Ik hoor veel typische bluesrock zoals op Pale Emperor (Marilyn Manson). De mix is een beetje oppervlakkig. Er is niet echt een muzikale boodschap die de band wil brengen. Ik hoor vooral songs met een kopje en staartje. De riffs zijn vrij gewoontjes, maar rocken daardoor ook prima. De vocalen zijn ruig, met af en toe een scream, fluister of ander effectje erover. Zo kabbelt het album voort met allerhande benaderingen van hetzelfde thema. De ene keer kalm, met een zoemende gitaar en zachte tomslagen, en dan weer met hevige bulderzang, distorted gitaren en de stokken op de crash. De muziek heeft veel afwisseling, in de vorm van samples, maar ook een sporadische mandoline of synthpartijen.

Ja, muzikaal weet de band wel van afwisselen. Toch blijft de band een beetje hangen in de riffs. De foefjes en opleukertjes, zoals die mandoline zetten niet echt door. Daardoor blijft deze plaat in essentie wat oppervlakkig klinken. Jammer, want de ingrediënten voor meer diepgang zijn wel aanwezig. Van een derde album verwacht ik een betere regie en een pikantere opdiening dan wat nu wordt voorgeschoteld. Op Sol weet Bersærk daardoor geen blijvende indruk achter te laten.

Score:

63/100

Label:

Nordenvind Musikproduktion, 2020

Tracklisting:

1. Verdens Ende
2. Blod & Stål
3. Tryk Avler Modtryk
4. Balders Bål
5. Blodmåne
6. Dødsvals
7. Midgårdsbrand
8. AHKI
9. Kæmp!
10. SOL

Line-up:

  • Casper Roland Popp – Vocalen
  • Lars Evers – Gitaar, basgitaar, synths, sounddesign, percussie, samples
  • Jens Moss Thorsen – Basgitaar, gitaar, synths, sounddesign, mellotron, mandoline, percussie, achtergrondvocalen
  • Simon Gleerup Meiner – Drums, percussie

Links: