Bergeton – Miami Murder

Teloch is een bekende naam in de blackmetalwereld. Voluit heet de beste man Morten Bergeton Iversen. De meeste blackmetalmuzikanten hebben er wel een project naast. Dungeon synth, death metal, ambient, folk, dat soort dingen. Teloch is echter een man van guilty pleasures. Met Miami Murder brengt hij onder de moniker Bergeton dark synth uit die gestoeld is op de jaren ’80. David Hasselhoff, Blade Runner, dat soort bliepjes en retro-futurisme.

Miami Murder is zijn eerste plaat in dit genre. Dit project klinkt ook als een debuut. Het is wat voorzichtig uitgewerkt, met de nadruk op de keyboarddeuntjes. Die keyboarddeuntjes missen de sfeer niet. Retrovibes vullen de ruimte van voor tot achter, in een solide aanpak. Pak Depeche Load, met een grappige verwijzing naar Depeche Mode. Ditmaal in mineur met loopende Fruity Loops synths. Het is wat monotoon en herhalend ingestoken. Hierdoor krijg je al snel de neiging om halverwege de liedjes te skippen. Het ontbreekt aan lekkere opbouw en ontknopingen. Vooral daarin wordt een gebrek aan songwritingervaring met dit type muziek duidelijk. Hij heeft de melodie, hij heeft de goede productie, hij heeft de skills, maar hij mist nog een songwriting met rusten en apotheosen. Dit dreunt allemaal gewoon lekker door, maar daardoor blijft het ook wat aan de oppervlakte. Lambo weet nog enigszins van dynamiek te veranderen, maar ook hier zet die verandering niet echt door in een werkelijk slepend of ontknopend vervolg. Alleen het wat afwijkende The Demon, dat meer richting dubstep neigt, toont meer dynamiek. Het outro is hier echter ook weer een weinig interessante herhaling van zetten.

Op zich zit Miami Murder niet slecht in elkaar. De melodietjes zijn leuk, de afwisseling is er, en het thema is uitstekend uitgewerkt. De songwriting verdient meer aandacht. Wat ik mis is de opbouw naar stuwende lijnen en de avontuurlijkheid. Daar is echt nog verbetering mogelijk. Gezien Bergeton verder een uitstekende beheersing heeft van zijn vak zie ik uit naar nieuw werk. Miami Murder zal ondanks de leuke sfeerproeverij waarschijnlijk in de vergetelheid verdwijnen.

Score:

73/100

Label:

MeusRecords, 2020

Tracklisting:

  1.  Arabian Nights
  2. Depeche Load
  3. Fort Apache Marina
  4. Lambo
  5. Miami Murder
  6. Natasha
  7. The Demon
  8. Valley of Death

Line-up:

  • Bergeton – Alles

Links: