Bent Sea / To Dust – Ascend

Ongelooflijk maar waar, tussen het musiceren en componeren met Aborted, Napalm Death en een dozijn andere bands door vinden de heren Sven de Caluwé (zang), Shane Embury (bas) en Dirk Verbeuren (drum en gitaar) zo nu en dan tijd voor Bent Sea, zonder meer een grindcore all star band. Voorlopig moeten we het stellen met een handvol (uitstekende) splits. De meest recente partner is  het Amerikaanse To Dust en voor één keer is het niet alleen Bent Sea dat we moeten onthouden van dit plaatje.

bentsea

Heel, heel erg goed, anders kan ik de vijf nummers van Bent Sea niet beschrijven.Het hyperactieve gekrijs van Svencho wordt voorzien van complex drumwerk en vet gitaarwerk van Dirk Verbeuren, terwijl Shane Embury alles bij elkaar houdt. Op het titelnummer Ascend neemt de band meer tijd (4 minuten!) om wat variatie te brengen. Ondanks de ingetogen passages spat de energie en de agressie door je speakers. Het is altijd genieten wanneer platte, complexloze grindcore een extra laagje van techniciteit en variatie mee krijgt. Bent Sea is een bewijs van de klasse van dit drietal, dat tussen de soep en de patatten even vijf topnummers ineen flanst.

To Dust krijgt met andere woorden een hoge lat om over te klauteren. De band doet dit met meer rechttoe rechtaan deathgrind. De nuances in het drumwerk van Dirk Verbeuren en de vocale van variatie van Sven De Caluwé zijn bij To Dust niet te vinden, maar efficiënt is het zeker en vast. De heren bewijzen bij het eerste nummer dat een goede basisriff weinig ondersteuning nodig heeft om een goed resultaat op te leveren. Toegegeven, na vijf nummers is het vet een beetje van de soep, maar dit is dan ook een EP. Op termijn heeft deze band zeker het potentieel om tot een relevante speler in de Amerikaanse grindcore-scene uit te groeien.

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

Bent Sea

 1. To The Extreme
 2. Caged Cruelty
 3. Gluttonous Death
 4. Ascend
 5. Animals

To Dust

 1. I Amaryllis
 2. II Tumbeiros
 3. III Deception Hymn
 4. IV The Perspectivist
 5. V Hegemonic Scars

Line-up:

Bent Sea

 • Sven De Caluwé – vocalen
 • Dirk Verbeuren – gitaar, drum
 • Shane Embury – bas

To Dust

 • Joe Reed – vocalen
 • Thomas Haywood – gitaar en bas
 • Zach Gibson – drum

Links: