Benighted – Obscene Repressed

Elke vorm van subtiliteit is Benighted vreemd. Deze Franse extreme metalband lijkt een onuitputtelijke hoeveelheid stront aan creativiteit te bezitten en dit als definitief handelsmerk op de nieuwe plaat Obscene Repressed in het meest ranzige toilet te dumpen. Of in uw gehoorkanaal, dat kan natuurlijk ook. Eenieder die ook maar een beetje bekend is met deze band weet wel waar Abraham, in dit geval voorman Julien Truchan, de mosterd haalt. En als u het niet weet, dan kan ik uit betrouwbare bron vermelden dat de tekstuele inspiratie afkomstig is uit het dagelijkse werkterrein van Julien, namelijk een psychiatrische instelling waar hij werkzaam is als verpleger.

De teksten lijken andermaal dan ook geschift en verre van normaal, maar durf eens iets verder te kijken dan uw neus lang is, geldt ook hier als devies. Het is een kijk op het leven van niet enkel één persoon, maar van meerdere, die dagelijks door de ons zelf opgelegde maatschappij als abnormaal worden bestempeld. En uiteraard meestal tegen wil en dank. Of de geestelijke gezondheid van de bandleden dan wel stabiel is laat ik in het midden, maar de line-up is dit op één bandlid na wel. Ditmaal is enkel sterdrummer Romain Goulon vervangen door Kévin Paradis. Romain heeft op het voorgaande album Necrobreed de lat hoog gelegd. Snelheid, brutaliteit, groove en fills wisselde elkaar in hoog tempo af.

Maar ik heb goed nieuws, Kevin Paradis lijkt op geen enkel moment onder te hoeven doen ten aanzien van zijn voorganger. Kevin moet wel haast beschikken over twee extra armen. Er komen op momenten zoveel drum en variatie op je af, dat dit met moeite tijdens de eerste luisterbeurten valt te bevatten. En toch krijg je nergens het gevoel dat het allemaal teveel is of overdone. Het past exact in de speelstijl van deze band, die toch ook wel uitblinkt in het spelen met diverse stijlen. Neen, het is niet enkel death metal wat de klok horendol slaat, er komen ook een jazzy passage om de hoek, blackmetalriffs, epische maalstroomversnellingen, borrelend en pig squealend garnituur, core inclusief een vocale bijdrage van Hatebreed‘s Jamey Jasta (Implore The Negative) en daarnaast good old Aborted meets Cattle Decapitation qua obscuriteit en absurditeit.

We vangen maar eens aan om een en ander te duiden voor de onbevangen luisteraars onder ons. De Benighted -fanaten kunnen dit werk immers blindelings aanschaffen, zoals hierboven al vermeld. Nails brengt een moddervette groove, pig squeals en bizarre vocale uithalen verwerkt in een opgefokte wervelstorm van drum- en gitaarmasochisme. Brutus zou het begin in kunnen luiden van een akoestisch liefdeslied, maar het gaat aan alle kanten faliekant mis na een obscure uiting van moederliefde die in essentie weinig met moederliefde te maken heeft. De vocalen zijn deels authentiek gehouden, deels aan alle kanten bewerkt om de gestoorde indruk te versterken. En daarnaast maakt men gebruik van hypersnelle breakdowns, het nummer is voorbij voordat je het weet.

In The Starving Beast vangt men aan met een klaarkomende vrouw die gelijk bruut wordt onderbroken door Julien’s gebulder. De pig squeals die daarna ten gehore worden gebracht zijn van de betere in zijn soort. Extreem! En zeer lekker! En ik heb het vermoeden dat ze afkomstig zijn van gastvocalist Sebastian Grihm (Cytotoxin). Alles zit naadloos in elkaar verweven, waarbij de groove weer vol tot zijn recht komt gedurende het refrein.

Smoke Through The Skull is een nummer wat nogal wat overeenkomsten vertoont met Dying Fetus-achtige taferelen ten tijde van Grotesque Impalement. Ook hier staat de niet aflatende groove in combinatie met razende tempoversnellingen centraal. Het einde is wel vrij abrupt. Vervolgen we met de bijdrage van Jamey Jasta, die voldoende om het lijf heeft om Implore The Negative tot een dikke bom van een nummer te maken. Black metal-achtige toestanden vermengen met schreeuwerige refreinen en dik gitaarwerk? Het is wat u te verwerken krijgt gedurende dit nummer. Voorgaande recepturen worden nog eens tot een hoogtepunt gekookt om van Obscene Repressed een waar topalbum te maken. Met name tijdens de nummers Casual Piece Of Meat en het beukende Undivided Dismemberment bevestigt Benighted zijn status als één van de leidende deathgrindbands van deze verziekte aardkloot. Een feest om naar te luisteren! Tot slot blijven de twee bonustracks The Rope en Get This (Slipknot-cover) nog over om dit negende studioalbum explosief te laten eindigen. Aanschaffen en beluisteren om een verwoestende solo-pit op te starten!

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2020

Tracklisting:

1. Obscene Repressed
2. Nails
3. Brutus
4. The Starving Beast
5. Smoke Through The Skull
6. Implore The Negative
7. Muzzle
8. Casual Piece Of Meat
9. Scarecrow
10. Mom, I Love You The Wrong Way
11. Undivided Dismemberment
12. Bound To Facial Plague
Bonus
13. The Rope
14. Get This (Slipknot-cover)

Line-up:

  • Julien Truchan – Zang
  • Emmanuel Dalle – Gitaar
  • Fabien Desgardins – Gitaar
  • Pierre Arnoux – Basgitaar
  • Kévin Paradis – Drums

Links: