Benighted in Sodom – Do Not Go Gently Into That Good Night

Terwijl Ævangelist een onzeker bestaan tegemoet gaat en Matron Thorn zich in 2018 op enorm veel projecten stortte, zat ik eind 2018 te wachten op de release van Benighted in Sodom genaamd Carrier of Poison Apples. Die zou verschijnen via I, Voidhanger. Op YouTube heb ik er zelfs enkele nummers kunnen van beluisteren (Dead by 33 en Open Heart, Open Grave). Die plaat is voor zover ik weet nog steeds niet uitgebracht. Jammer. Begin dit jaar verscheen er echter een andere Benighted in Sodom, genaamd Do Not Go Gently Into That Good Night, in eigen beheer. Meer dan zeventig minuten gestoorde black metal.


Matron Thorn aka Reuben Christopher Jordan blijft ondanks zijn bij momenten zeer labiele mentale status een bijzonder productief persoon die ook nu weer op uiterst creatieve wijze zijn negatieve gevoelens en gedachten omzet in neurotische, psycho-seksuele black metal. Het eerste nummer Even the Nice Things is een instrumentaal nummer wat je meeneemt doorheen desoriënterende dysthymie. De meeste stukken op deze plaat zijn trouwens instrumentaal, pas op Never Trust an Apparition weerklinken lamenterende vocalen. Dit nummer doet me denken aan een vermenging van Triptykon en Blut Aus Nord. Blut Aus Nord is sowieso een referentie om al het werk van Matron Thorn te beschrijven, zij het dan – de laatste twee/drie jaar althans – met grungerige (ja, soms zelfs Nirvana) en avantgarde invloeden in plaats van industriële Godflesh. De bevreemdende, bad trip spacerock invloeden zijn net als op Ævangelist sterk aanwezig, maar Benighted in Sodom is een stuk toegankelijker en ‘verteerbaarder’. Zelfs liefhebbers van naargeestige post-metal moeten hier hun zielenpijnen en innerlijke demonen mee kunnen voeden. Die beginnen het beste met No Heaven, waarin een dame etherische sirenezang brengt tegen een achtergrond van pure wanhoop en existentiële agonie.

Pure Matron Thorn dus, een stuk meer autobiografisch en ‘aardser’ dan Ævangelist, met even veel neerwaartse spiralen en contrasterende schoonheid/gruwel. Mijn favoriete Benighted in Sodom blijft Reverse Baptism uit 2011, uit een tijd dat alles nog stukken meer uptempo atmosferische (post-)black metal betrof, maar beluister gerust deze Do Not Go Gently Into That Good Night of een ander album uit de dik dertig platen tellende discografie.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Even the Nice Things
  2. Meander
  3. Never Trust an Apparition
  4. Melancholy Infatuation Withdrawal
  5. No Heaven
  6. Summerlands
  7. Sometimes I Don’t Mind
  8. When It Gets DarkHospital Windows

Line-up:

  • Matron Thorn

Link:

Benighted In Sodom