Behemoth – A Forest

Het zijn drukke (en dure) tijden voor liefhebbers van het Poolse zwartgeblakerde deathmetalmonster dat Behemoth heet. De band gooide er de laatste maanden allerlei releases uit: van losse nummers die alleen digitaal te verkrijgen waren tot verschillende producten in fysieke vorm die alleen via de eigen webshop besteld konden worden. Vaak voorzien van een handtekening van op z’n minst bandleider Nergal, hetgeen de prijs nog wat opdreef. Maar hé: die hypermoderne digitale winkel moet ook draaiende worden gehouden: laat dat maar aan zakenman Nergal over.

Met de EP A Forest ligt er nu ook weer nieuw, nog niet eerder uitgegeven materiaal klaar. Het belangrijkste nummer is de gelijknamige cover van de legendarische new wave band The Cure en wordt gezonden door Niklas Kvarforth van Shining. Zelden zal een werkje van Behemoth zoveel kritiek hebben gekregen als dit nummer. Op social media buitelde men over elkaar heen om te benadrukken hoeveel beter het origineel wel niet was. Alsof The Cure opeens de beste en belangrijkste band ter wereld is en je daar niet aan mag komen. Het leek wel een doodzonde.

Toch is er wel enig begrip voor de kritiek op te brengen. Zowel de zang van Kvarforth als de video zijn wat over the top. Niklas Kvarforth heeft nu eenmaal een vocale presentatie die je moet liggen. Bescheidenheid is de man vreemd en dat is nog meer terug te horen op A Forest dan in zijn eigen werk. Dat kan mensen tegen de borst stuiten, vooral omdat het origineel veel meer ingetogen is. En in de bijbehorende video is Nergal duidelijk weer in de verkleedkist gedoken maar doordat de onderliggende thematiek uit het eigen werk mist, komt het nu wat overdreven over en is het meer ‘kijk mij eens gek doen’.

Neemt niet weg dat A Forest gewoon een lekker nummertje is. Er staat ook een live-versie op dit plaatje (24 februari van dit jaar opgenomen in Helsinki), eveneens met Niklas Kvarforth en dat is feller en sneller dan de studio-versie. Het zou geen straf zijn dit nog eens op een open veld te zien als de festivals ooit weer gaan plaatsvinden.

De overige twee nummers stammen uit de opnamesessies voor het laatste album I Loved You At Your Darkest en dat is duidelijk hoorbaar. Van Shadows ov Ea Cast upon Golgotha is te begrijpen dat het destijds niet op de plaats is verschenen. Daarvoor is het teveel een vullertje. Evoe daarentegen is een heerlijk nummer waarin de vocalen van Nergal en de afwisseling in de muziek hand-in-hand gaan. Prima gitaarsolotje erbij, Inferno die bruut zijn werk doet: alles wat de liefhebber heden ten dage in Behemoth zoekt. Het maakt dit A Forest tot een fijne toevoeging aan het uitdijende repertoire van de band.

Label:

New Aeon Musick, 2020

Tracklisting:

  1. A Forest
  2. A Forest (live)
  3. Shadows ov Ea Cast upon Golgotha
  4. Evoe

Line-up:

  • Nergal – Vocalen, gitaar
  • Orion – Bas
  • Inferno – Drums

Links: