Beheaded – Only Death Can Save You

Beheaded is geen band. Het is een geoliede machine op weg naar wereldoverheersing. Met het zesde studioalbum laat deze Maltese band wederom zijn degelijke death metal horen. Het komt van dezelfde planeet als Decapitated, of een Dying Fetus zonder rioolputgrunts.

Het zijn bands die duidelijk ook een invloed hebben uitgeoefend op het geluid dat op Only Death Can Save You ten gehore wordt gebracht. Dit album is melodieus en groovend met een productie die het muzikale geweld complimenteert. Death metal mag het wel genoemd worden. Old school en nieuwe school worden hier met elkaar gemixt. Het is niet vernieuwend of iets in die richting overigens. Het is gewoon het betere stampwerk.

We zijn los, met The Charlatan’s Enunciation. De drummer ramt als een doorgesnoven hooligan op zijn drumkit. Een geweldadige riff wordt bijgestaan door verstaanbare grunts. Op Evil To Be Him Who Evil Seeks is er in twee minuten al dermate veel gebeurd, dat het lijkt alsof je al een minuut of vijf erop hebt zitten. Een nieuwe opbouw wordt ingezet en het is rustig tot topsnelheden weer bereikt worden.

A Greater Terror vuurt een salvo blastbeats en vuige riffs af. De begeleiding laat weten: “A greateeer terrooor” Veel lange uithalen en gebrul. Embrace Your Messiah is een trage sloopkogel. Lekkere trage gitaren onder double bassdrums. Het titelnummer klinkt als een bonusnummer van het album Thelema.6 van Behemoth. Duidelijk een van de betere nummers van het album. Het nummer blijft hangen en zo ook de repeatknop. Het beste is tot het laatst bewaard. From the Fire Where It All Began verslapt niet, maar duwt er nog eens een recht-toe-recht-aan deathmetalnummer uit.

De nummers bieden genoeg interessants. Dit is gewoon een lekker album. Door de wilde structuren en chaotiek duurt het even voordat je de nummers, als geheel, doorhebt. De vocale uithalen mogen daarnaast wat beknopter, en wat minder overschreeuwend. Duidelijk is dat Only Death Can Save You een bruut werk is geworden, waar de liefhebber van ongecompliceerde death metal luisterplezier uit gaat halen. Best digitaal aan te schaffen, want het artwork is helaas keilelijk.

Score:

80/100

Label:

Agonia Records, 2019

Tracklisting:

1. The Charlatan’s Enunciation
2. Evil Be To Him Who Evil Seeks
3. A Greater Terror
4. Unholy Man
5. Embrace Your Messiah
6. The Papist Devil
7. Gallows Walk
8. Only Death Can Save You
9. From The Fire Where It All Began

Line-up:

  • Frank Calleja – Stem
  • David Cachia – Basgitaar
  • Grech Omar – Gitaar
  • Simone Brigo – Gitaar
  • Davide Billia – Drums

Links: