Becoming the Lion – Ghosts of A Fallen Soldier

Een kapotte relatie vergelijken met een veldslag of oorlog… Je moet het maar doen. Laat nu net dit de voedingsbodem vormen voor de muziek en teksten van de Amerikaanse post-rockband Becoming the Lion. Een sterk uitgangspunt. Weliswaar een complex verhaal om te vertellen. Blijkbaar leeft het idee om hier een plaat over te maken al langer in de geest van grondlegger, zanger en gitarist Ross Blomgren. Reeds in 2010 zou hij de muziek voor Ghosts Of A Fallen Soldier geschreven hebben. Pas later, in 2018 en na intensieve samenwerking met Dan Mazur en Dennis Paterkiewicz, is hij er dan toch in geslaagd om zijn verhaal middels deze EP vorm te geven. Als muzikale inspiratiebron verwijst de band ook naar Russian Circles en het intussen opgedoekte Oceansize.

Wat lijkt te beginnen als een intens doorleefde, goed doordachte muzikale reis, verandert al snel in een mislukte weekendtrip waarbij je met je wagen komt vast te zitten in een of andere zompige modderpoel. Neem nu het eerste nummer, Rally At The Battlefront. Emotionele en heldere zang wordt gedrapeerd op een gitaargericht tapijt ondersteund door een beladen ritmesectie. Het doet me onmiddellijk denken aan het recente werk van Impure Wilhelmina en het Belgische Onrust. Wanneer je dan direct ontroerd en meegevoerd wordt door het tweede nummer, Ready Aim Fire, denk je dat we hier een pareltje hebben ontdekt. Ook op dit tweede nummer is die goede zang aanwezig en wordt deze vaak in de achtergrond begeleid door een rake, pakkende gitaarlijn. Als je dan luistert naar Why, waarin de drums het voortouw nemen en je verder mee op sleeptouw nemen, kan er op je reis weinig of niks meer mislopen, denk je dan.

Maar dan gebeurt het… Een klapband of misschien wel een eland tegen de vooruit en knal, de zompige modderpoel in. Onder de vorm van een louter instrumenteel intermezzo en aansluitend een gedrocht van een vijfde nummer, rijdt de band zich helemaal vast. Dan komt alle hulp misschien wel te laat – of ben ik nu te streng? De afsluiter Fading Fast is de spreekwoordelijke telefoon naar de hulpdiensten…

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. Rally At The Battlefront
2. Ready Aim Fire
3. Why
4. We Should Have Turned Back
5. Too Late Now
6. Fading Fast

Line-up:

• Ross Blomgren – Gitaar, zang
• Dan Mazur – Gitaar, zang
• Dennis Paterkiewicz – Drums

Links:

Becoming The Lion Facebook
Becoming The Lion Bandcamp