Russian Circles – Memorial

Russian Circles – Memorial
Sargent House, 2013

Russian Circles was met de albums Enter (2006) en Station (2008) één van de meest verfrissende bands in het postrockgenre. Een flinke prestatie voor een band zonder zanger(es). Sindsdien is de muziek meer opgeschoven richting post-metal (met name op Geneva (2009), en beginnen we aan het recept steeds meer gewend te raken. Ook op het nieuwe album Memorial is er amper sprake meer van originaliteit.

Russian Circles werkt namelijk nog steeds met harde metalstukken (Deficit), melodieuze ingetogen postrockstukken (Cheyenne), gelaagd tabbing-gitaarwerk (Ethel), veel op- en afbouw en creatief drumwerk. De goed uitgevoerde combinatie van deze elementen zorgt er ook op Memorial weer voor dat de band eigenlijk geen zang nodig heeft. De bijdrage van Chelsea Wolfe op het afsluitende titelnummer is dan ook niet meer dan een leuk extraatje.

Memorial voegt dus niet zo heel veel toe aan wat op voorganger Empros (2011) te horen was. Maar dat betekent niet dat het hier een mindere plaat betreft. Het schrijven van prachtige nummers als 1777 en Cheyenne lijkt een routine voor deze groep, en al met al is Memorial misschien nog wel beter dan de twee voorgangers. Zodoende is het dus weer een aanrader voor de liefhebbers, net als de vorige vier albums. Russian Circles is nog steeds één van de beste instrumentale bands in het genre, en heeft zichzelf in het algehele postrockgenre inmiddels ook een vaste waarde gemaakt. Daarin ligt echter ook de uitdaging om eens een keer met wat nieuws op de proppen te komen. Als één groep muzikanten het kan, dan is het Russian Circles wel.

Tracklisting:
Russian Circles Memorial

 1. Memoriam
 2. Deficit
 3. 1777
 4. Cheyenne
 5. Burial
 6. Ethel
 7. Lebaron
 8. Memorial

Line-up:

 • Mike Sullivan – Gitaar, overige instrumenten

 • Dave Turncrantz – Drums
 • Brian Cook – Bas

Links: