Beaten To Death – Sunrise Over Rigor Mortis

Met de zomer voor de deur verscheen op 31 mei het zesde album van de Noorse formatie Beaten To Death die met Sunrise Over Rigor Mortis de meest zomerse grindcoreplaat ooit aflevert. Er zit zon in de albumtitel (die vermoedelijk verwijst naar het vrijwel gelijknamige Soulside Journey-nummer van landgenoot Darkthrone), de hoes oogt zinderend zomers (wat een geweldig artwork van de hand van William Hay!) en de muziek klinkt kleurrijker dan je ooit eerder hoorde van een grindcoreband. Jawel, Beaten To Death speelt grindcore maar daarmee is wat dat betreft ook alles gezegd. Op Sunrise Over Rigor Mortis zijn zoveel voor het genre atypische elementen te horen dat het moeilijk is om Beaten To Death in een hokje te plaatsen.

Met een lengte van nog geen twintig minuten kun je Sunrise Over Rigor Mortis overigens bepaald geen langspeler noemen, maar meer tijd hebben deze Scandinavische geweldenaren kennelijk niet nodig om de klus te klaren en een dijk van een plaat neer te zetten. Beaten To Death weet nummers van een, twee minuten (Dying The Dream is met amper drie minuten het langst) te verheffen tot ware anthems.

Opener Dalbane is een voor grindcore niet uitzonderlijk kort nummerke waarin we worden getrakteerd op een pakkende, thrashy introriff, waarna de Noormannen van wal steken met blastbeats en hoge krijs afgewisseld met een meer verstaanbare hardcore-schreeuw. Na een bruggetje met lompe, logge riff en zanger Anders Bakke, die ook nog even een diepe putgrunt demonstreert, worden we meteen het avontuurlijke pad op gejaagd dat ergens tussen mathcore en rock-’n-roll lijkt te lopen. En dan blijkt Dalbane nog één van de meer conventionele nummers!

Halverwege het tweede nummer My Hair Will Be Long Until Death (heerlijke titel mannen!) maakt de zware distortion plots plaats voor heldere melodieuze gitaarklanken die het geheel een enorm extatisch karakter geven. Blijven Minus Och Minus Blir Minus Och Minus en Enkel Resa Till Limmfabriken nog enigszins in de buurt van het traditionele grindcoregenre, in de kunststukjes die volgen horen we pas goed hoe breed de muzikale horizon van Beaten To Death is. De vrolijke gitaarloopjes in Mosh For Mika doen denken aan de artistieke rock van het Amerikaanse Grizzly Bear, de Noorstalige koortjes (u leest het goed) in Dying The Dream vertonen daadwerkelijk gelijkenis met de avontuurlijke indiepsychedelica van mede-Scandinaviërs Dungen en tijdens We’re Not Gonna Make It wanen we ons met Genesis-achtige symfoklanken zelfs even terug in de jaren zeventig en tachtig. De metal wordt echter nergens uit het oog verloren en Beaten To Death beukt er vakkundig op los.

De band verscheen reeds tweemaal eerder op de radar van Zware Metalen (lees hier de recensie van het album Dødsfest!) waarbij in de recensie van debuut Xes And Strokes de vraag werd opgeworpen of er wel een doelgroep is voor een band die alle genreregels aan zijn sneaker lapt. Een goed punt, maar het lijkt de lefgozers van Beaten To Death aan hun reet te roesten. Waar bandjes tegenwoordig compleet met voorgebakken imago zo van de lopende band uit de muziekfabriek rollen, klaar voor de (metal)markt, is het qua originaliteit en authenticiteit vaak armoe troef. Naast die muzikale eenheidsworst is het onversneden spul van Beaten To Death een verademing. Zoals het gezegde luidt: oefening baart kunst. Nou, die vlieger gaat hier zeker op. De muziek van deze Noren is met alle vlieguren prachtig gerijpt en de band weet met Sunrise Over Rigor Mortis dan ook een magnifieke voltreffer te scoren. Geen veilige, vlakke composities en platgespoten Botox-productie maar een spannende, persoonlijke en uitzonderlijk kleurrijke plaat om grijs te draaien. Rest nog te vermelden dat Beaten To Death al zijn platen live opneemt. Naast het feit dat dit een prestatie op zichzelf is, weten we meteen met welk kaliber liveband we hier te maken hebben. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Score:

90/100

Label:

Mas-Kina Recordings, 2024

Tracklisting:

 1. Dalbane
 2. My Hair Will Be Long Until Death
 3. Enkel Resa Till Limfabriken
 4. Minos Och Minos Blir Minos Och Minos
 5. Mosh For Mika (Waddle Waddle)
 6. Dying The Dream
 7. Life… But How To Leave It
 8. We’re Not Gonna Make It
 9. Ormer Til Tarmer, Måne På Hodet

Line-up:

 • Anders Bakke – Vocalen
 • Martin Rygge – Gitaar
 • Tommy Hjelm – Gitaar
 • Mika Martinussen – Basgitaar
 • Christian ‘Bartender’ Svendsen – Drums

Links: