Beast of Damnation – Dawn of the Beast

Na elf jaar komt de band van Michael ‘Heinze’ ‘Necrophile Bitch Butt Fucker’ Heinz met een debuutalbum. Een album dat volgens de band zelf ‘Real Satanic Black Metal’ bevat. U weet wel: keyboards zijn plastic en moeten dood. Celtic Frost, Mayhem, Mercyful Fate, het nieuw opgestane Gorgon, dat type satansverheerlijking staat er op Dawn of the Beast. De prijs voor het lelijkste artwork van het jaar is alvast binnen. Kijkt u even naar de titels, en beoordeel of u zin hebt om een uurtje uw hoofd te schudden bij titels als: Fuck for Satan en Crush Gothic Faggot Scum.

Weet u wie er achter de drumkit heeft plaatsgenomen? Het is de heer Tomasz ‘Nefastus’ Helberg. De man die Pestapokalypse VI van Belphegor voorzag van drums. Het album Dawn of the Beast lag al elf jaar te wachten op een releasedatum, maar allerlei problemen met de line-up en oude producer zorgden ervoor dat de release vertraging opliep. Het album is uiteindelijk opnieuw gemastered door Patrick W. Engel.

Wat verwacht je? Gewoon recht op de man af knallen met technisch drumwerk en tremolopicking in een standaard blackmetalaanval. Heinz klinkt als een schorre kraai die vandaag nog geen lijken heeft gepikt, en boos rondkijkt of hij ergens nog een stel ogen kan uitpikken. Zijn stijl is die van zo hard mogelijk je keel verkrachten voor Satan. Opgekropte agressie, opbouw, afbouw, af en toe een leuke melodie, maar vooral rechtdoor knallen. Het is tenslotte geen schoonspringen. Ouderwetse black metal met zelfs een drumsolo op Fuck For Satan.

Battle Rage start met een akoestische intro, en gaat vervolgens over in blastbeats. Halverwege wordt het tempo teruggenomen, en wordt wat geëxperimenteer, na een dikke slide, omgezet in weer een lekkere riff. Op Nuklearer Holokaust is het tijd voor grunts. Het doet gelijk Belphegor-iaans aan. Deze tank rijdt slechts langzamer om het kanon beter te kunnen richten. Na een bridge komt gelijk weer snel blastwerk om de hoek kijken. Het staccatogitaarwerk typeert de aanpak op dit album. Een vreemde keuze als single dit Nuklearer Holokaust, want het geeft niet echt een goed beeld van het album. Best creatief en opvallend is het akoestische gitaarwerk in Crucifucked. Ongenuanceerd, maar toch genuanceerd, zo is het wel samen te vatten. Die bonustracks luister je beter niet. Hotel California (serieus?) wordt hier dermate hard verkracht, dat je de band er succesvol voor zou kunnen aanklagen.

Black metal uit de oude doos die wat gedateerd klinkt, maar dat is hier juist een kracht. Dawn of the Beast is degelijk, woest, ouderwets en afwisselend genoeg. Dit is een album voor een vrij specifiek blackmetalpubliek. Behoor je niet tot dat publiek, dan val je volgens deze band in de categorie gothic faggot scum. Wie zei dat black metal een tolerante sport is? Tips: Brotherslayer, Battle Rage, Crucifucked.

Score:

78/100

Label:

Black Sunset/MDD Records, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Schlachtgesang
 3. Fuck For Satan
 4. Brotherslayer
 5. Blutzoll
 6. Battle Rage
 7. Crush Gothic Faggot Scum
 8. Black Light Storm
 9. Satan Rises
 10. Nuklearer Holokaust
 11. Crucifucked
 12. And Trollish Hordes Swarmed the Lands
 13. Feuer Flammen Rauch Asche (Bonus Track)
 14. Hotel California (Bonus Track)

Line-Up:

 • Heinze – Gitaar, Vocalen
 • Tomasz – Drums

Links: