BEAR – Propaganda

Deze liet ik veel te lang liggen. Het album kwam reeds in mei uit, maar in volle coronatijden verloor ik dit wat uit het oog. Ik was te druk bezig met hoestende mensen te ontwijken en mijn handen honderd keer per dag te wassen. Je weet wel, de betere plaagtoestanden. Nu ik dan toch de tijd vond om deze plaat te beluisteren kreeg ik er geen spijt van.

Ze komen uit Antwerpen, deze jongens van BEAR. Hun platenfirma verkoopt de band als progmetal, maar ik hoor toch vooral een groep enthousiaste hardcorefanaten aan het werk. Pure, onversneden energie netjes verpakt in muzikale cyanidepillen. Ho maar, de woede die deze jongens met zich meedragen moet ‘s morgens toch te zien zijn wanneer ze op de weegschaal staan? Van een rugzak gesproken…

De plaat zelf gedraagt zich net zoals de bandleden een liveoptreden verzorgen: agressief, brutaal en zonder medelijden. Vanaf de eerste track wordt code rood afgekondigd en ontvlamt het album in pure woede. Dissolve Dissipate voelt als een heerlijke implosie van kabaal en klinische furiositeit. Dit is Fear Factory op steroïden! Deze lijn trekken ze moeiteloos door. Van het dystopische Propaganda, over het dictatoriale Obey naar het post nu-metalachtige Apollo’s Heist. Geen album om op te leggen wanneer je aan yoga wil doen.

Gelukkig krijgt de luisteraar even een plaspauze wanneer de zesde track Mite de revue passeert. Hierna smijt de band Gutter Love door je voorruit en vliegen we er opnieuw in. 

Deze band draagt een sterke live-reputatie met zich mee en dit is hoorbaar in deze plaat. Ik zag BEAR nog nooit aan het werk, maar kan er mij na het horen van dit album wel iets bij voorstellen. Reken maar dat ik deze Antwerpse band op mijn (veel te lange) wenslijst van optredens ga plaatsen. Van zodra de coronapest het toelaat en we weer naar deftige optredens kunnen gaan want dit is een band waarop moet worden gemosht. Laten we hopen dat er tegen dan geen volgende Bijbelse plaag op ons dak wordt gesmeten. Een zwerm sprinkhanen of zo, ik zeg maar wat. Ik zou 2020 niet meer onderschatten, net als deze band trouwens. BEAR uit Antwerpen. Onthouden die naam.

Score:

80/100

Label:

Pelagic Records, 2020

Tracklisting:

 1. Dissolve Dissipate
 2. Propaganda
 3. Obey
 4. Apollo’s Heist
 5. Red Throne
 6. Mite
 7. Gutter Love
 8. Stigmata
 9. The Ram
 10. Flares
 11. Engine
 12. Kuma

Line-up:

 • Maarten – Zang
 • Dries – Basgitaar
 • Serch – Drum
 • James – Gitaar

Links: