Bazooka – Zero Hits

Liefhebbers van La Femme en aanverwant indie-spul opgelet: dit is Bazooka. Bazooka komt uit Griekenland. Bij die naam verwacht je lompe slam/death metal wellicht, maar dat is dit niet. Dit is gezellige psychedelische rock met een topping van wat punky Plastic Bertrand. Zwaar is het niet, metaal is het zeker niet. Alternatief is het wel. Leuk is het ook.

Bazooka zag het levenslicht in 2008. Sindsdien verschenen al twee albums en nu is nummer drie aan de beurt. Het derde album Zero Hits geeft een dikke 48 minuten vrolijk fuzzy plezier voor de hele familie. Bazooka treedt regelmatig op en is diverse keren op tour geweest door Europa. Zero Hits luistert dan ook vooral als een album wat tijdens verschillende live- en jamsessies tot stand is gekomen. De teksten zijn volledig in het Grieks.

Maar liefst veertien nummers staan er op Zero Hits. Die ‘hits’ zijn er toch wel degelijk. Aan te vangen met Ela, eigenzinnige songwriting met een typisch psychedelisch punk/rock-geluid. Filaki is ook weer een voltreffer. New wave zoals The B52’s, daar kan je aan denken. Tijdens het luisteren van Keno gaat die vergelijking zeker ook op. Oi Vlakes Kanoune Parelasi doet wat catchy surfgeluid. Allemaal goede melodieën en vertolkt door capabele muzikanten. Staan er dan geen missers op deze plaat? Jawel. To Hroma Tou Trelou klinkt, in vergelijking met de rest, veel te treurig. Min Kitas Piso is een soort afscheidsliedje met fluitende vogeltjes en een doedelfluit, voor zover dat een bestaand instrument is. Bazooka komt het beste uit de verf wanneer het zijn naam waarmaakt: knallend, up-tempo en enthousiast. De laatste vijf nummers, met uitzondering van Soultana, hadden dan ook best achterwege gelaten mogen worden.

Samenvattend is Zero Hits een vrij goed album met interessante songwriting en een aantal erg goede nummers. Waar de punkinvloeden zijn is het genieten geblazen. De kalme, nietszeggende passages aan het einde van het album kan je beter skippen.

Score:

77/100

Label:

Inner Ear Records, 2019

Tracklisting:

 1. Ela (Come)
 2. Filaki (Prison)
 3. Keno (Void)
 4. Monos (Alone)
 5. Oi Vlakes Kanoune Parelasi (Idiots Are Going On Parade)
 6. Eho Kourasti (I’m Tired)
 7. Mesa Stin Poli (In The City)
 8. Kati Eho Prodosi (Something I Have Betrayed)
 9. Vradini Vardia (Night Shift)
 10. To Hroma Tou Trelou (The Colour Of A Crazy Man)
 11. Adiafores Maties (Indifferent Glances)
 12. Min Kitas Piso (Don’t Look Back)
 13. Soultana (Soultana)
 14. Ta Spao Ola (I Break Everything)

Line-up:

 • Xanthos Papanikolaou – Zang, gitaar
 • John Voulgaris – Drums, percussie
 • Vasilis Zelepis – Gitaar
 • Aris Rammos – Basgitaar

Links: