Battle Symphony – War On Earth

Een Griekse tragedie in twaalf aktes? Of een blijspel voor meer dan zestien personen? Ook al heet de groep Battle Symphony, War On Earth is het geesteskind van de Griekse journalist, schrijver en toetsenist Nikos Tzouannis. Wat betreft één-mans projecten heb je verschillende mogelijkheden. Je hebt de muzikale alleskunner, die het complete album zelf in elkaar sleutelt, de egocentrische alleswiller die ook zelf alles aaneen frot maar meestal met een minder resultaat en, zoals in dit geval, de componist die een hele groep muzikanten samenbrengt om zijn visie te realiseren. En het is inderdaad een flinke groep die Nikos heeft bijeengekregen. Als je niet zo van de opsommingen bent dan kun je vast aan de volgende alinea beginnen, maar anders heb je hier een overzicht van mensen die aan dit album hebben meegewerkt: Roberto Tiranti (Labyrinth), Daniel Heiman (ex – Lost Horizon) Nicholas Leptos (Arrayan Path, ex – Warlord), Dee Theodorou (Illusory), Grigoris Giarelis (Badd Kharma), Hector.d (Mahakala), Gus Drax (Sunburst, Suicidal Angels, Black Fate), Stathis Pavlantis (Reflection), Julian Küster (Black Eden), George Halliwell (Fortis Ventus), Felipe Del Valle (Delta), Tasos Lazaris (Fortress Under Siege) en Katie Johnson. De laatste twee nemen het merendeel van de zangpartijen voor hun rekening.  

War On Earth is een heavymetalopera waarbij een sci-fi verhaal wordt verteld over een groep rebelse aardbewoners die vechten tegen andere mensen en hun buitenaardse buren. Dit is natuurlijk een slim gekozen concept waarmee je muzikaal alle kanten op kunt: je kunt er folkloristische en klassieke melodieën in verwerken om aardse elementen weer te geven maar ook futuristische technoklanken om de E.T.’s een geluid te geven. Uiteraard brengt dit ook meteen het vergelijk met zich mee met twee koningen van de Europese metalopera: Tobias Sammet (Avantasia) en Luca Turilli (ten tijde van Prophets Of The Last Eclipse en zijn Dreamquest). Maar waar Avantasia meer de power-kant op gaat en Turilli progressiever is blijft Battle Symphony trouw aan de klassieke heavy metal. Het is dus eigenzinnig genoeg om geen kopie te zijn maar het blijft dicht genoeg in de buurt om de fans van Tobias en Luca ook aan te spreken.  

Ik ben sowieso altijd wel gecharmeerd van dit soort concept/opera-albums. Dus dat geeft Battle Symphony al een voorsprong. Het nadeel is dan weer dat ik ondertussen ook wel aardig door heb wanneer het de moeite waard is om vaker te luisteren. Dus wat wordt het oordeel voor dit album? Een tragedie of een blijspel? 

Je kunt wel een groep mensen bij elkaar zetten en deze met een concept de studio in sturen maar dat wil niet zeggen dat hier ook een aangenaam resultaat uit komt. Dan hangt het toch af van de leider van het clubje. En in dit geval heeft Nikos een uitstekende prestatie geleverd. Want aangezien hij zelf de toetsenman is, zou hij makkelijk het hele album volgestopt kunnen hebben met zijn eigen vingerkunsten. Maar dat heeft hij juist niet gedaan. Elke muzikant krijgt volledig de ruimte om zich van zijn beste kant te laten zien. Dus ook qua (bas)gitaar en drum is er genoeg te genieten. Mooie meerstemmige zangpartijen en sfeervolle orkeststukken. Alles is mooi in balans en ook qua productie is het helemaal af.
Ik wil toch nog wel even één momentje aanhalen waarbij de meester zelf te horen is: een leuke Hammond-achtige toetsen solo op het piraten lied One-eyed Jack. Voor mij is dit één van de beste nummers van het album, samen met de daaropvolgende nummers Sacrifice en Darling, en het meer dan twaalf minuten durende epos The Battle Symphony.
Ik kan hartgrondig zeggen dat ik genoten heb van dit 69 minuten durende album. Prachtige, goed gespeelde en uitstekend bedachte heavy metal! Deze symfonie heeft de strijd voor de aarde gewonnen! 

Score:

90/100

Label:

Soman Records, 2022

Tracklisting:

 1. Fire On Earth
 2. Hail Mankind, Hail!
 3. Soul Survivors
 4. Genocide
 5. Power And Glory
 6. The Final Chance
 7. One-eyed Jack
 8. Sacrifice
 9. Darling
 10. One Day
 11. The Battle Symphony
 12. Los Guerreros (bonus track)

Line-up:

 • Nikos Tzouannis – componist en toetsen

Links: