Barbarian Prophecies – Origin

Barbaarse taferelen, met een flinke schep metal. Lekker toch? Beukende riffs, brute vocalen, explosieve drums en een klein vleugje melodie. Dat is wat de luisteraar voorgeschoteld krijgt bij Barbarian Prophecies. De Spanjaarden lanceren het album Origin… opnieuw?

Deze release is ietwat apart. Het album Origin is namelijk al in maart 2018 uitgebracht, via Base Record Production en Hecatombe Records, en bevatte tien nummers en twee bonustracks. Nu, een jaar later, wordt het album opnieuw uitgebracht, via Base Record Production (en ook via Hecatombe Records, zo lijkt het), maar dan met twee nummers minder en zonder de bonustracks? Ik heb het internet nog afgespeurd naar een persbericht over deze aangepaste heruitgave, maar dit kon ik zo gauw niet terugvinden. Een beetje vreemd, nietwaar? Nou heb ik het origineel niet gehoord, dus ik kan geen vergelijking maken. Wat treffen we dan aan bij dit album?

Nou, het is in ieder geval geen polka of ‘happydepeppie’! Het begint nog kalm, doch wat onheilig met de openingsriffs in Multiple, maar al snel komen de dissonante riffs voorbij en lijkt de luisteraar haast gepresenteerd te worden met black metal. Dat slaat wel om als het eerste couplet zich aandoet. Dat is namelijk low-tempo, brute death metal! Later in het nummer gaat het tempo omhoog en ook dat is volop genieten. De vocalen zijn diepe deathgrowls, zo smerig als maar kan. Een leuke verrassing is dat de vocalen worden voorzien door Alicia (ook bekend als Chousa). Best indrukwekkend, zo’n smerige en diepe grunt uit de vrouwelijke strot. Bien hecho (ofwel: goed gedaan)!

Er zou een vleugje melodie in de muziek zitten van deze band, maar afgaande op de eerste drie nummers, is dit wel heel minimaal: death metal heeft hier duidelijk de overhand. En dat is goed. Er zijn al zoveel melodieuze deathmetalbands dat het bizar moeilijk is om in dat genre er nog bovenuit te kunnen springen. De bruutheid die de muziek met zich meedraagt, is grensverleggend op sommige momenten en neigt naar de oude school der dode metaal, maar op andere momenten is daar ineens toch een vleugje melodie en tof soleerwerk hoorbaar. Dat onderbreekt de duistere atmosfeer op een zeer tactische manier en maakt het geheel lekker verfrissend.

Vanaf nummer vier (Reincarnation) vinden we opnieuw een kleine, doch welkome verrassing: akoestisch gepingel. Zeer minimalistisch, subtiel en in dit nummer voor slechts luttele seconden, maar alsnog een fijne onderbreking om daarna over te gaan in een vrij epische gitaarsolo. In het daaropvolgende nummer krijgt het akoestisch gepingel nog iets meer een platform en weet daarmee een toffe atmosfeer neer te zetten, voordat het zwaardere gitaarwerk de duistere zieltjes weer collecteert.

De laatste tracks op de plaat combineren de eerder genoemde elementen nog even opnieuw. De track Fourth Dimention beukt met de volle vuist als een bulldozer overal doorheen. Om bij te komen van de grote hoeveelheid ingeslagen hersenpannen, krijgt de luisteraar nog een instrumentale, akoestische track voorgeschoteld in KOMM SÜBER TOD, maar moet hij of zij zich meteen weer voorbereiden om bij de hekkensluiter nogmaals verpulverd te worden door een prima stukje dood metaal.

Minpuntjes op de plaat zijn er ook. Te beginnen met de zang. Hoe bruut dit ook klinkt (hoe kan zo’n kwaadaardig en duister geluid uit zo’n vrouw komen? Het verbaast mij elke keer!), moet ik toch bekennen dat ik graag iets meer van de tekst had willen verstaan. Daarnaast begrijp ik oprecht de keuze niet om een album opnieuw uit te geven, via dezelfde platenmaatschappij(en) nota bene, terwijl deze pas net een goed jaar uit is.

Verder is er muzikaal gezien weinig op aan te merken. De productie is prima, of in ieder geval goed genoeg voor dit genre, en is er voldoende dynamiek. Ook de speelduur van net geen 38 minuten is dik in orde. Wat de redenen dan ook zijn om Origin opnieuw te presenteren, het moge duidelijk zijn dat Barbarian Prophecies een prima bak herrie maakt en dat men een vermakelijke plaat kan produceren.

Label:

Base Record Production – Hecatombe Records, 2019

Tracklisting:

 1. Multiple
 2. The Visitor
 3. Beyond The Threshold
 4. Reincarnation
 5. Path Of The Soul
 6. Fourth Dimension
 7. KOMM SÜBER TOD
 8. Primal

Line-up:

 • Alicia – Zang
 • Arnt – Gitaar
 • Oscar – Gitaar
 • Manuel – Basgitaar
 • Julio – Drums

Links: