Bâ’a – Egrégore

Op de nieuwe plaat van het Franse Bâ’a was het gelukkig niet al te lang wachten. Deus Qui Non Mentitur maakte in 2020 een meer dan sterke indruk. Egrégore doet dit op de dag van vandaag opnieuw. Het moet niet als een verrassing klinken. De band rond onder andere RMS Hreidmarr is een collectie geboren Franse vertellers. Verhalende gitaarpartijen, sturende en bij wijlen wat atypische baslijnen, maar vooral een indrukwekkend vocaalpalet drukken de stempel. Ook op deze Egrégore wordt de band met een God nog eens aangescherpt. Waar op de vorige plaat duidelijk werd dat een God niet loog, maken de heren opnieuw gebruik van dit thema. Dit doen ze vooral door kerkelijke tonen in de nummers te gebruiken of deze te gebruiken als een soort van liturgische lijm tussen de verschillende liederen. Die zijn met zes om precies te zijn. En of de vrienden van God, bijvoorbeeld de paus, hier erg blij mee gaan zijn, lijkt me niet. Luister hiervoor naar de fantastische afsluiter, Urbi Et Orbi Clamant.


De muziek op deze nieuwste plaat heeft wat tijd nodig om zich te nestelen en te ontplooien. In Umbra Et Luce maar ook Domitor hebben even nodig om zich te vormen. Iets wat op de vorige plaat helemaal niet aan de orde was. Een nummer als Titan nam je direct mee en kon je luttele ogenblikken later niet meer uit je hoofd krijgen, mede door een erg sterk meezingbaar refrein. Het is met Bellum, maar zeker met Fames, dat de excellente black metal van dit Franse viertal volledig tot zijn recht komt. De eerder hoge baslijnen en het dreunend drumritme vragen je aandacht. De meeste aandacht gaat echter, zeker in deze nummers, naar de interactie, het muzikale gekonkelfoes, tussen gitaar en de machtige vocalen van RMS Hreidmarr. De man die we allemaal nog kennen van zijn fantastische werk in onder andere Anorexia Nervosa. Obitusque staat eveneens erg krachtig en kaarsrecht op deze plaat, mede door het geweldige, melodieuze gitaarwerk.

Opnieuw een ijzersterke plaat van Bâ’a. Een band die zich zeker tot de top van de Franse black metal mag rekenen. Elke release is er één om duimen en vingers bij af te likken, was het niet voor de muziek dan is het zeker voor het vocale gebeuren in zijn geheel. Opnieuw jaarlijstmateriaal zou ik zo stellen.

Score:

90/100

Label:

Osmose productions, 2022

Tracklisting:

  1. In Umbra et Luce
  2. Domitor
  3. Bellum
  4. Fames
  5. Obitusque
  6. Urbi Et Orbi Clamant

Line-up:

  • Emmanuel Zuccaro – Drums
  • Maximillien Brigliadori – Gitaren
  • RMS Hreidmarr – Zang
  • Pierre Kunz – Gitaren

Links: