Azarath – Saint Desecration

Azarath, Pools blackdeathfenomeen, werd opgericht in 1998. Het enige stichtende lid dat nog steeds van de partij is, is drummer Inferno, die we natuurlijk allen kennen van Behemoth. De satanische blackdeath kent veel bijval bij onze redactieleden die houden van deze stijl en de band bleek ook tijdens een interview erg benaderbaar en open. De laatste jaren zijn ze niet zo productief (Inferno heeft het druk). Dit is namelijk pas het tweede album sinds 2011. Necrosodom stopte bij de band na het album In Extremis in 2017. Skullripper – die je misschien kent van Embrional – nam de fakkel over. Dit is overigens de zevende plaat van Azarath.


Azarath zegt van zichzelf dat het zich kan vinden in de beschrijving “demonische mutatie van Krisiun, Behemoth en Immolation“. Daarmee heb je het inderdaad zowat allemaal gezegd. Qua drumwerk heb je zeker en vast de diversiteit van black & death metal die we ook terugvinden bij Behemoth, gezien het dezelfde drummer betreft. In de technischer stukken vind je eerder Immolation terug, net als in het laaggestemde(re) gitaarwerk op deze plaat. De spanningsbogen gaan opnieuw richting Behemoth (oudere Behemoth weliswaar – Thelema.6 en Zos Kia Cultus), terwijl de extreme snelheden en het ultieme gerag samen met de relatief verstaanbare deathmetalgrunts meer weg hebben van Krisiun. Ook bepaalde snelheidsriffs (Fall of the Blessed) doen je spontaan denken aan die laatstgenoemde band. Alles samen levert het enkele fijne nummers op, enkele rommelige passages, maar vooral bovengemiddeld sterke Poolse blackdeath.

Wat zeker moet vermeld worden is dat naast de degelijke nummers, die kwalitatief meer dan voldoen, er ook voldoende sfeer te noteren valt op dit album. Niet evident, gezien de focus ligt op brutaliteit en techniek. Heel veel basgitaar en fills die de wall of sound staande houden, viriele solo’s om de boel aan elkaar te hechten, geen moment rust… Allemaal zaken die Saint Desecration onderhoudend maken. In vergelijking met In Extremis brengt Azarath hier een veel voller geluid, veel meer body, veel meer spierballen, maar toch blijft hun spel herkenbaar. De nieuwe voorman is zeker geen verzwakking trouwens. Wil ik live zeker eens gaan bezien.

Score:

79/100

Label:

Agonia Records, 2020

Tracklisting:

1. Death-at-Will
2. Sancta Dei Meretrix
3. Let them Burn…
4. Fall of the Blessed
5. No Salvation
6. Profanation
7. Reigning over the Death
8. Life Is Death, Death Is Life
9. Inflicting Blasphemy upon the Heavens
10. Beyond the Gates of Burning Ghats

Line-up:

  • Inferno – Drums
  • Bart – Gitaar
  • Peter – Bas
  • Skullripper – Keel, gitaar

Links: