Aversio Humanitatis – Behold The Silent Dwellers

Mijn gewaardeerde collega’s vangen elke scheet op die in het blackmetalgenre wordt gelaten, en voorzien die scheten van degelijke reviews met doorwrochte meningen. Ik bemoei me dus maar weinig met het zwarte metaal van deze wereld. Voor Aversio Humanitatis maak ik een uitzondering. Deze Spanjaarden brengen muziek uit via het hoog aangeschreven Debemur Morti Productions. Psychedelische black metal vinden de drie mannen.

Uada, Deathspell Omega en Ulcerate zijn namen die te binnen schieten bij deze band. Geen namen om lichtvoetig te noemen, maar deze band verdient de vergelijking. De voorgaande EP Longing for the Untold (2017) was een meesterwerk. Het bevatte betoverende soundscapes door middel van zware en retestrakke black metal, die wordt gedragen door zinderende melodieën, kwaadaardige brullen en dikke baslijnen. Veelvuldig experimenteert de band met dissonanten en ingrijpende tempowisselingen. Drie jaar na dit werkje van wereldklasse komt in 2020 Behold The Silent Dwellers uit. Het artwork laat de koude skylines zien van een metropool. De metropolen zoals die door de mensen ooit zullen worden achtergelaten: grijs, koud en dystopisch, aldus de band.


Vol enthousiasme start het album. Het roept in eerste instantie een wat dubbel gevoel op, waar zowel energie en verlatenheid de boventoon voeren. De ondertoon bestaat uit gelaagde bassen en voortratelende blastbeats. Door middel van een hele verzameling fills wordt aan de overgangen invulling geven. De initiële voortvarendheid wordt plotseling overgenomen door een intermezzo van de gitaar. Het komt wat gehaast over. Een sterk contrast met Longing for the Untold waar juist veel ruimte voor contemplatie en kalmte hoorbaar was. Dit klinkt chaotischer, impulsiever en verlatener, als een in de steek gelaten schizofreen die zojuist uit de daklozenopvang is gekickt en dan maar naar de middelen grijpt.

De muziek vervreemt zich op een prettige manier van de luisteraar. De helse dissonanten en het drukke drumwerk creëren een afstand die door de bijna enthousiast klinkende vocalen niet kan worden weggenomen. En zo gaat de band op pijnlijk psychiatrische wijze door met buitenwereldse geluidsmartelingen. De echte depressie zet in bij The Sculptor of Thoughts, waar eindelijk een minder chaotische aanpak wordt gekozen. Het geeft de luisteraar de tijd om terug de connectie te maken met de muziek. Het is kalmer en atmosferischer wanneer de beheerstere vocalen en meer uitgesponnen fragmenten aan Dark Fortress doen denken. Een duister hoogtepunt van het album. Tot het einde is alleen The Watcher in the Walls weer een drukke bedoening. Een ongemakkelijke en bijna geforceerde start gaat over in een kwaadaardiger middenstuk waarin viermaal een adembenemende versnelling wordt ingezet. Over ontknopingen gesproken… De andere twee songs zetten de atmosferische tonen door. In The Wanderer of Abstract Paths volgt een wat meer psychedelische aanpak waarbij Limbonic Art niet ver weg is. De dissonanten zijn ditmaal geplaatst alsof ze van Deathspell Omega’s Kénôse komen. Vervolgens wordt een terugkerende slepende passage met uithuilende vocalen ingezet. Het nummer sluit op machtige wijze af met gezongen vocalen die ditmaal het kippenvel op de armen bezorgen; een vrij overtuigend schouwspel.

Dit is absoluut geen achtergrondalbum. Je moet je aandacht erbij houden om het te kunnen volgen. Op deze langspeler is een balans gevonden tussen de drukke, schizofrene, en de meer uitgesponnen atmosferische sfeerlandschappen. Ten opzichte van het vorige werk een logisch vervolg, maar ik had gehoopt op wat meer vernieuwing en creativiteit. Dit is goed, maar is het grensverleggend? Ditmaal is dat niet het geval. Het was leuk om weer eens een blackmetalplaat te bespreken, maar dit was wel echt een moeilijke! Luistertips: Sculptor of Thoughts, The Watcher in the Walls.

Score:

83/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2020

Tracklisting:

1. The Weaver of Tendons
2. The Presence in the Mist
3. The Sculptor of Thoughts
4. The Wanderer of Abstract Paths
5. The Watcher in the Walls
6. The Scribe of Dust

Line-up:

  • S – Gitaar, basgitaar
  • J – Drums
  • A – Vocalen, basgitaar

Links: