Avandra – Descender

Wanneer jullie mij vragen: “Waar vinden we de meeste metalbands terug?”, dan zou mijn antwoord vooral Angelsaksische, Scandinavische of (Oost)-Europese landen bedragen. Maar al helemaal niet Puerto Rico, de thuishaven nota bene van Avandra. Na de alom geprezen debuutplaat Tymora twee jaar geleden, leek het ons eerder onmogelijk voor zanger Christian Ayala Cruz om een beter – laat staan evenwaardig – album af te leveren. Dit was echter buiten orkaan Maria gerekend … De tropische storm liet destijds zo’n ravage en menselijke verslagenheid bij de inwoners achter, dat de groep – hoe moeilijk de omstandigheden ook waren – genoeg inspiratie vond om er een zestig minuten durende langspeler aan te wijden. Descender is een op-en-top moderne progressieve metalschijf geworden.

Al vanaf de eerste luisterbeurt hoor je vrijwel meteen waar Avandra de mosterd haalde voor het album. De verwijzingen naar eerder werk van Dream Theater zijn niet min en liggen namelijk vingerdik over de eigen sound opengesmeerd. Maar ook elementen van Opeth worden zonder enige schroom rijkelijk rondgestrooid. Zelfs als het nummer A Decision Must Be Mader uit de boxen weergalmt, blijkt het ontzettend moeilijk om de parallel lopende gelijkenissen met Klone en diens frontman Yann Ligner te ontvluchten. Toch is Avandra veel meer dan zomaar een copy-past-formatie. Een van de meest opmerkelijke verschillen: de vocale prestaties van Ayala Cruz welke een lager en warmer timbre bevatten als de stem van onder andere James LaBrie. Daarnaast klinken de songs technisch gezien een stuk minder complex waardoor Avandra een groter publiek zal weten aanspreken. Heeft dit een invloed op de dynamiek van de plaat? Neen, absoluut niet! Het geheel kent voldoende afwisseling. De mix van zachte en hardere passages vloeit moeiteloos in elkaar over en wordt subliem doorweven met een heleboel aan kwalitatieve wel klinkende hoogstandjes. Neem nu bijvoorbeeld The Narrow Of Meaning dat – evenals Derelict Minds – een briljante gitaarsolo bevat van Kevin Moore. Of Beyond The Treshold Part II: Helios Descends waarin dan weer de muzikale tristesse van Katatona hoogtij viert. Beiden getuigen van een sterk staaltje progmetal!

Avandra levert ondanks alles wederom een fantastisch visitekaartje af. Liever iets minder Dream Theater en wat meer eigen sound in de nummers stoppen – het potentieel is duidelijk aanwezig – en de band gaat een mooie toekomst tegemoet binnen het metallandschap. Maar eerst nog eens genieten van Descender. Ik roep alvast de fans van dit genre op hetzelfde te doen.

Score:

83/100

Label:

Blood Music, 2019

Trackinglist:

 1. Beyond the Threshold: Part 1 – Helios Awakens
 2. Beyond the Threshold: Part 2 – Helios Descends
 3. A Decision Must Be Made
 4. The Narrowing of Meaning
 5. Even//You
 6. Adder’s Bite
 7. Derelict Minds
 8. Q.E.

Line-up:

 • Christian Ayala Cruz – Zang, Gitaar & Keyboards
 • Luis Javier Rivera Guilbot – Gitaar
 • Adrián Arroyo Schuck – Drums
 • Gabriel Rodríguez Martinez – Bass

Links: