Atomic Kavemen – Atomic Kavemen

En wat hebben we hier? Atomic Kavemen uit Oakland in de Verenigde Staten. Een band die een album in eigen beheer uitbrengt. Tot nu toe zijn de heren in hun garage actief geweest. Nu is het tijd voor Atomic Kavemen om met zijn debuut EP op de proppen te komen. Het artwork laat een holbewoner met het symbool voor radioactiviteit in de ogen zien. Als dat maar goed gaat…

Garage punk of garage rock, Atomic Kavemen komt niet opnieuw het wiel uitvinden. Een sausje van blues en country erover en je bent klaar. Zesmaal ouderwetse garage rock, ingespeeld door vier mannen die rechtstreeks uit hun kelder komen. De promofoto toont de ‘muzikanten’ van hun beste kant, blijkbaar. Geen rock ‘n roll, maar rock ‘n rollator dus.

Bovenstaande foto zegt eigenlijk precies wat deze EP brengt. Het is amateuristisch, primitief en simpel. Het is Amerikaanse garage rock. Nee, het is niet goed, het zijn vier Sjakies die samen lekker in de kelder aan het jammen zijn geweest. Het eerste nummer Walking Away valt op. En niet op een positieve manier. Het klinkt allemaal als een slechte jamsessie van Necros met een straalbezopen Glenn Danzig aan de microfoon. Slam Hammer heeft iets wat klinkt als het begin van een matig goed idee, maar waarbij de uitvoering te wensen over laat. De lichtelijk amusante zang doet je afvragen wat voor gekkigheid je eigenlijk aan het luisteren bent. Met Nowhere krijgen we afwisseling in de vorm van een soort ‘spoken word’ met spookachtige keyboards. Spannend is het echter allerminst.

De vraag die je jezelf stelt, is of dit serieus bedoeld is, of dat het allemaal een soort grap is. Het is primitieve garage rock, maar het is gewoon duf. Zelfs lachen lukt maar mondjesmaat, omdat het ook weer niet geinig genoeg is. Het enige nummer dat bij een voldoende in de buurt komt is Slam Hammer. Sorry Atomic Kavemen, maar blijf in die garage.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Walking Away
  2. Slam Hammer
  3. Shining
  4. Nowhere
  5. Never Release You
  6. Gunshot

Line-up:

  • James Kilpatrick – Drums
  • Todd Salomon – Bas
  • George Keenan – Gitaar
  • Morey Straus – Gejank

Links: