Āter – Vullighied

Āter, de oldschool blackmetalband rond Wesley Beernaert, die in 1996 werd opgericht, heeft, zoals aangekondigd, eindelijk een eerste werk uitgebracht. Tot twintig jaar lang hebben de nummers de tijd gekregen om belegen te worden. Het hoefde allemaal niet zolang te duren, maar de weergoden stuurden in 2004 een extreme hoeveelheid regen naar beneden en zetten alles onder water, alle data en opnames waren verloren. Nu zijn de nummers eindelijk opnieuw ingeblikt, samen met sessiegitarist Mantorok. Vullighied werd geschreven in een duizend jaar oud dialect en is zelfs voor getrainde plattelandsjongens een hele uitdaging.


De tijd is inderdaad twintig jaar blijven stilstaan. Āter brengt bij deze gure black uit de eerste helft van de jaren negentig. Anders dan wat we gewoon zijn van de bands waar heer Beernaert actief is/was (Fabulae Dramatis, Persephone’s Blade, Satyrus, ex-Lemuria) zijn er geen elektronische toetsen (synth noch keys) en komt de beperkte vorm van melodie vanuit de lead die menigmaal doet denken aan het debuutwerk van een Midvinter, Mörk Gryning, The Moaning (denk aan het nummer Dying Internal Embers). Zweedse Dissection-afgeleiden dus, aangevuld met een naargeestige Enthroned-feel uit de Skullthrone-periode. Veel meer woorden gaan we er niet aan “vul” maken, ik heb voldoende spoilers weggegeven om dit werk na te trekken. Benieuwd wat de toekomst brengt voor Āter. Er is alvast een kickstarter opgestart voor wie een volledig unieke versie wil van dit item, of merchandise natuurlijk. De link vind je onderaan terug.

Een speciale vermelding – opnieuw voor de voorziener van het artwork – Bram Bruyneel, aangevuld met de finishing touches van Anthony Blomme.

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. ‘d Oere
  2. De strontroaper van Abjille
  3. Oes vorvoadern vochten
  4. Valkennacht
  5. Diatomacious Ooze (Bonus Track)

Line-up:

  • Wesley Beernaert

Links: