Ateiggär – Us D’r Höll Chunnt Nume Zyt

Ateiggär is een oldschool jaren ’90 blackmetalband uit Zwitserland. Het is een band die zich manoevreert binnen het Helvetic Underground Committee, een selecte club van obscure blackmetalbands met een eigen ideologie. De band is opgericht in het begin van 2019 en lanceert nu middels dit minialbum, met toch ruim 27 minuten speeltijd, de eerste stuiptrekkingen.

Na een typische wat spooky aandoende synthintro barst de Zwitserse hel los. Je krijgt eenvoudige schuifriffjesblackmetal te horen, ondersteund door de reeds vermelde synth. Nu en dan komen er eigenaardige riedeltjes voorbij uit dit toestel, die wat bevreemdend overkomen. De vocalen zijn rasperig en smerig. Het duo heeft ook besloten op sporadische basis wat koorachtige partijen (je kent het wel de oohhooo en ahaaaa’s) in te lassen, niet het beste idee dat de heren hadden voor dit album denk ik, maar kom. Het tempo ligt vaak redelijk hoog, de blastpartijen worden opgemixt, ter afwisseling, met dravende dubbelebasritmes. In deze context valt zeker te vermelden dat de drummer technisch erg onderlegd is, want hij heeft niet in het minste moeite om alles vakkundig aan elkaar te timmeren. Dit hele album, Us D’r Höll Chunnt Nume Zyt, klinkt in zijn geheel wel lekker donker en vuil. Bij de eerste luisterbeurten doet het me in de verte wat aan Obtained Enslavement en consoorten denken. Erg vernieuwend en verrassend is het allemaal wel niet en evenmin kan ik een favoriet nummertje naar voren schuiven. Als ik echt mijn best doe, dan kies ik voor En Blinde Namens Duracotus. Vooral de versnelling rond minuut twee met daarover de open gitaarpartijen, is wel lekker.

Ik ga toch een score geven ondanks het feit dat het album aangekondigd staat als een mini. De reden hiertoe is de langere speelduur die toch in de buurt van de 30 minuten komt. Merk ik wel op dat zij die jaren ’90 black metal hoog in het vaandel houden, ik eerder de nieuwe plaat van Djevel aanraad dan het plaatje van deze Zwitsers.

Score:

70/100

Label:

Eisenwald Records, 2019

Tracklisting:

  1. En Seelenfunke
  2. Und D Korybante Tanzed In Sturm
  3. Us D’r Höll Chunnt Nume Zyt
  4. En Blinde Namens Durocatus
  5. De Dämon Us Levania

Line-up:

  • Fauth Temenkeel – instrumenten, zang
  • Fauth Lankav – instrumenten, zang

Links: