Astorg – …And Yet, The River Will Flow

Wat een boefjes toch die collega-redacteuren! In onze lange lijst van plaatjes om te reviewen, steken deze snoodaards soms kleine mopjes, noem het gerust wat grapjes en grolletjes. Zo ook bij de aankondiging van deze plaat van het Spaanse Astorg, …And Yet, The River Will Flow. Die boefjes bestempelden de muziek van dit eenmansproject rond Victor N die vroeger nog in de blackmetalband Empty speelde, als jaren ’90 black metal. Vermoedend ongetwijfeld dat er anders maar een handvol redacteuren op zou springen om deze debuutplaat te bespreken. Zo trapte ik dus in deze minutieus uitgezette val. Want?

Het blijkt niet om jaren ’90 black metal te gaan maar om dark folk met akoestische gitaar, geïnspireerd op de akoestische intermezzo’s die in de jaren ’90 wel degelijk op blackmetalplaten te horen waren, met een insteek die je ook kent van bands als Ulver, October Falls, Empyrium of Haavard. Je ziet hoe subtiel de grappen en grollen soms kunnen zijn. Mijn reeds overleden opa zou deze boefjes sommeren in de keuken en dan eens stevig aan hun oren trekken. Maar ja, dat kan nu niet meer, de keuken wordt bewoond door iemand anders en mijn opa heeft al menige jaren geleden de overstap gemaakt naar het hiernamaals, jammer toch. Heerlijk mens was het.

De bij momenten warme dan weer koude rivier die zich Astorg noemt, meandert vrij rustig door het landschap. Maar zelden wordt de stroming verstoord. Telkens wel door een solerende distortiongitaar. Dit doet echter geen afbreuk aan de muziek. Je hoort verschillende akoestische gitaarlagen over elkaar. Bij wijlen klinkt het als een complex gebeuren maar dat is het eigenlijk niet. Ook een waterloop stroomt maar gewoon van de bron tot aan de zee. Als je goed luistert, gebruikt Victor N verschillende types akoestische gitaren. Er zijn er, en je mag me tegenspreken, zowel met metalen snaren als met nylonsnaren te horen, wat zijn effect niet mist. De heer Victor N lijkt op beide goed zijn streng te trekken.

De nummers op deze vrij korte plaat, net onder de dertig minuten, worden omzoomd door natuurgeluiden waaronder, niet onlogisch, een waterloop; de rivier stroomt natuurlijk vrijelijk door de natuur die hem omringd. … As The Trees Take Their Ground vind ik persoonlijk in deze context het meest verhalende nummer van de plaat. De gekozen thema’s doen me ook wat mijmeren naar, inderdaad, die jaren ’90 blackmetalplaten. In dit nummer zit ik op een gegeven moment gewoon te wachten op de trap op de distortionpedaal, te wachten op de daaropvolgende blastbeat. Het besef volgt al snel dat deze natuurlijk niet komt.

…And Yet, The River Will Flow van de Spaanse formatie Astorg is een aangename, instrumentale, gitaargerichte plaat die zijn plaats wel heeft tussen al het distortiongeweld. De eveneens Spaanse platenboer van dienst, Darkwoods, heeft er bovendien voor gekozen om deze plaat ook in een zeer beperkte luxe-uitvoering aan de man te brengen, die zeker het bekijken waard is.

Score:

70/100

Label:

Darkwoods, 2023

Tracklisting:

  1. The Wind Whistles Amongst The Ruins
  2. … As The Trees Take Their Ground
  3. The Unwitnessed Dawn
  4. Homage To The Pouring Rain
  5. The River Flows, Unpretentious. But Reigning

Line-up:

  • Victor N – Alle instrumenten

Links: