Asenblut – Die Wilde Jagd

Asenblut, de Viking/black/thrash/deathmetalband uit Duitsland is terug om de strijd voort te zetten! Het inmiddels vierde studioalbum, getiteld Die Wilde Jagd, komt deze maand uit. Bereid je voor op brute vocalen, stevige gitaren en een drumwerk dat de strijdlust in elke metaalhoofd doet opwekken.

Bij het genre ‘viking metal’ denkt men al gauw: “Ach nee, niet weer een Amon Amarth­-kopie”. Toegegeven, dat dacht ik ook in het begin, maar waar deze band zich dan toch nog weet te onderscheiden is in de zang, dat volledig in het Duits is, en de samensmelting van de verschillende metalgenres (Viking, black, thrash, death). Uiteraard zijn er raakvlakken met Amon Amarth, maar het is onderscheidend genoeg en zeker ook van een dermate goede kwaliteit, dat men daar in mijn optiek niet op mag blijven hangen.

Dan nu album nummer vier. De titeltrack begint met een epische introductieriff op de leadgitaar, ondersteund door de overige instrumenten, die langzaam opbouwen naar een climax. Bij de dertig seconden slaat het brute Viking-geweld je om de oren als drummer Balrogh een bak energie op die dubbele kickdrum losgooit en Tetzel venijnig uithaalt met een ruim tien seconden durende schreeuw. Als dat geen ultiem headbangmomentje is, dan weet ik het ook niet meer. De rest van de track verloopt op een heerlijk energiek mid-tempo en is zeer vermakelijk.

De volgende nummers bewijzen eenzelfde energie te dragen als de titeltrack, iets waar ik totaal geen moeite mee heb. De nummers lopen vloeiend in elkaar over en het geheel voelt goed samengebonden. Als groot fan van de ‘brutal blastbeats’ kan ik niet anders dan toelichten dat Codex Gigas een absolute aanrader is, maar dat men dit ook terug kan vinden in Seite an Seite, Penumbra en Weder Gott, noch Könige. Tracks die er verder uitspringen zijn het machtige Irminsul, het melodische en meeslepende Drachentöter, het allesvernietigende Wolfshunger (met opnieuw brute blasts, jeej!) en het ronduit epische 300. Als afsluiter krijgen we Seite an Seite nog een keer, maar dan in een verlengde versie.

Al met al weer een indrukwekkend album van Asenblut, dat zich trouw houdt aan het concept waar de band vanaf de start voor is gegaan en ook steeds beter weet door te ontwikkelen. Het is misschien niet overal even origineel, maar dit is wel een plaat van absolute kwaliteit met zeer degelijk ‘vakmanschap’ op de instrumenten en vocalen. Het voelt professioneel aan en doet absoluut niet onder voor de grotere namen in de gelijkgestemde genres.

Het album Die Wilde Jagd laat de luisteraar de strijdbijl oppakken, de drinkhoornen met het gouden vocht achterover slaan en gewoonweg keihard headbangen en genieten. Zeker een aanrader!

Score:

80/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Die wilde Jagd
 2. Codex Gigas
 3. Seite an Seite
 4. Irminsul
 5. Drachentöter
 6. Penumbra
 7. Weder Gott, noch Könige
 8. Wolfshunger
 9. 300
 10. Seite an Seite (extended version)

Line-up:

 • Tetzel von Asenblut – Zang
 • Claus Cleinkrieg – Gitaar
 • Stan Ro – Gitaar
 • Sash – Basgitaar
 • Balrogh – Drums

Links: