As It Is – I Went To Hell and Back

Deze drie heren van As It Is zag ik, aangevuld met wat sessiemuzikanten, nog niet zo lang geleden in het voorprogramma van het machtige Enter Shikari. Het was 2019 en ik bevond me in de 013 in Tilburg. Britney en Mirthe waren blijkbaar niet voor deze heren maar volgens mij voor de hoofdact gekomen. Nochtans deden de heren hun stinkende best om hun gevoelige emorock overgoten met een pop/punk sausje, over te brengen naar de aanwezige menigte. Nummers van de voorlaatste plaat The Great Depression als daar zijn The Stigma (Boys Don’t Cry)The Fire, The Dark en The Wounded World, stookten de temperatuur toch aardig op in de zaal. Aanstekelijk zo zou ik het noemen.

Ik ben benieuwd wat deze nieuwe plaat brengt die de titel I Went To Hell And Back meekreeg. Kijk je naar de titels op dit album dan lijkt het wel een eerder narcistische, egocentrische plaat te zijn. Eigenlijk heeft het allemaal betrekking op het feit dat het best kan gezegd worden dat je je soms gewoon niet lekker voelt. En gelijk hebben de heren.

Voor je het weet zit je vijf nummers ver op deze plaat. Vaak is dit een teken dat de nummers behoorlijk inwisselbaar zijn en maar een weinig van elkaar verschillen. Dat is in dit geval niet anders. Je hoort wel pakkende zanglijnen, wat voorzichtig scheurende melodietjes maar tot I’d Rather Die is er nog geen nummer geweest dat nog maar in de buurt komt van een meezingbare klassieker als de bovenstaande drie nummers van de vorige plaat. Het is te braafjes allemaal en niet boeiend genoeg. Maar misschien vel ik mijn oordeel te snel…

Mijn hoofd beweegt de goede richting uit bij de inzet van I Miss 2003. En inderdaad, dit nummer komt in de buurt van het eerder materiaal van deze band. Een stevige gitaarriff en een lekker meezingbaar refreintje. Het blijft nog altijd wat te braaf maar het is al stukken beter dan hetgeen al gepasseerd is. Ook met I’m Sick and Tired mag je gerust meebrullen. Tja, en dan verglijdt alles naar eenheidsworst, smeerpaté en gemengd gehakt. Met andere woorden, de rest van de plaat kan je gewoon overslaan.

Het is een snel wegslikbaar tussendoortje geworden deze nieuwe plaat van As It Is. I Went To Hell and Back is voor mij niet de moeite om de band nog eens live te gaan bekijken. Net als een cracker met te weinig worst of paté.

Score:

55/100

Label:

Fearless records, 2022

Tracklisting:

 1. IDGAF
 2. I Lie To Me
 3. ILY How Are You
 4. IDC I Can’t Take It
 5. I’s Rather Die
 6. I Miss 2003
 7. I’m Sick And Tired
 8. I Want To See God
 9. In Threes
 10. I Hate Me Too
 11. I’m Gone
 12. I Die 1000 ×
 13. I Can’t Feel A Thing
 14. I Want To Hell And Back

Line-up:

 • Patty Walters – Zang
 • Ronnie Ish – Gitaar
 • Alistair Testo – Bas

Links: