Arkona – Kob’

Vandaag komt er heel wat nieuws op ons af vanuit Rusland, maar niets is zo welkom als deze nieuwkomer van Arkona. We hebben het dus niet over de Poolse blackmetalband, die eigenlijk ook wel eens een nieuwe plaat mag uitbrengen, maar over de Russen die zeker zo bekend zijn. Naar mijn gevoel heeft dit vijftal ook een zeer eigen stijl, die van plaat tot plaat wat durft te wijzigen, zonder dat er aan de harde kern geraakt wordt. Zo is dat ook het geval op Kob’, wat zoveel betekent als ‘toverij’.

Op voorganger Khram (kunnen deze albumtitels nog grimmiger klinken?) had ik het al over het feit dat de oudere epiek iets meer op de achtergrond verdwijnt. Het zit meer ingebed in de muziek die deze Russen brengen, verborgen in de sjamanistische mantra’s en kenmerkende zanglijnen van Masha, die bij momenten als donkere mist rondzweven in de tracks, om je nadien toe te bijten. Ook op vlak van opbouw is deze plaat weer heerlijk om in te verdwalen.

In die opbouw zit, in verhouding tot Khram, nog meer black metal. Dat begint eigenlijk al vanaf de eerste noot op de track Kob’, waar meteen al een Burzum-vibe meegegeven wordt. Ydi is een nummer dat haast twaalf minuten telt, maar eigenlijk een draaikolk aan donkere folklore presenteert waar je helemaal in verdwijnt. Om de oudere stijl van Arkona weer te laten opdoemen, presenteert de band Ugasaya. Het krijgt vooral die vibe vanuit de cleane, begeesterende zanglijn van Masha, waardoor het stuk wat haaks staat op de voorgaande tracks. Met Mor, opnieuw een erg lange track, pakt de band het bij momenten wat psychedelischer aan, vooral door de complexere gelaagdheid van de gitaren en drukte in het drumgebeuk.

Een nummer als Razryvaya plot’ ot bezyskhodnosti bytiya toont een Arkona dat alle truken uit de kast haalt. Dit moet duidelijk nog wat rijpen, want momenteel is het naar mijn gevoel nog niet het beste Arkona-nummer, maar alles is wel aanwezig. Agressieve black metal, een epische flow en oldschool duisternis zoals het op deze laatste twee platen sterk naar voren komt.

Ze ‘toveren’ met Kob’ dus een stevige opvolger voor Khram uit hun hoed, deze Russen. Doorheen de jaren is Arkona duidelijk minder episch geladen geworden en is het nu allemaal een pak dreigender, donkerder en diepgaander. Ik onthoud vooral de titeltrack en Ydi op deze nieuwe telg.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Izrechenie, Nachalo
 2. Kob’
 3. Ydi
 4. Ugasaya
 5. Mor
 6. Na zakate bagrovogo solntsa
 7. Razryvaya plot’ ot bezyskhodnosti bytiya
 8. Izrechenie, Iskhod

Line-up:

 • Masha “Scream” – Zang, synths, percussie
 • Sergei “Lazar” – Gitaar
 • Ruslan “Kniaz” – Bas
 • Vladimir “Volk” – Windinstrumenten
 • Alexander Smirnov – Drum

Links: