Arkhtinn / Starless Domain – Astrophobia

Heerlijk. Arkhtinn, Prava Kollektiv-lid, heeft een split uit met het Amerikaanse Starless Domain. Arkhtinn werd in 2018 mijn nummer één in de jaarlijst en alles wat het uitbrengt, is goed voor eremetaal. Majestueuze atmos black vol kosmos-epiek. Starless Domain bracht ik ook al in beeld, eerder dit jaar, met zijn album ALMA.

Arkhtinn, heerser van mijn atmosblackheelal, brengt hier eee twintig minuten durende trip die met veel elektronische beats opent, overgaat in Limbonic Art-grandeur en overvloeit in een hypnotiserende Jean-Michel Jarre-synthsetting waar atmosferische/industriële black regeert. Spanning en avontuurlijkheid in het luchtledige, met een theatrale gevleugeldheid. Zeer opvallend zijn de penetrante gillen, de hoogtonige trance frequenties en natuurlijk het bekende repetitieve etherische karakter. Het derde gedeelte van het lange nummer slorpt je in hoogste versnelling, hier treedt de vortex helemaal in werking, inclusief Mysticum-beats die je meermaals murw slaan. Fenomenaal!

Starless Domain is een ander verhaal. Hier lijkt het alsof het verhaal gebracht wordt van de leegte die Arkhtinn achterlaat. Vierentwintig minuten lang passeert hier holle atmos/industrial met herhaaldelijk hees heliumgegil vanuit de achtergrond, een steriel afgestelde computerdrumsectie en melancholische basgeluiden. Eerder intiem neerslachtig, ondanks de hoge snelheden, maar ook hier met een spacy uitvoering. Opgewekt en blij zul je ook hier niet worden, al is de kans op ontroering evenwel groot. Het is ook echt een nummer waarbij je doorheen de productie moet luisteren, een nummer dat per luisterbeurt groeit. De naam van het nummer is MUSE trouwens, wat staat voor Multi Unit Spectroscopic Explorer. Zoek gerust even op wat dat nu precies betekent en doet.

Arkhtinn is opnieuw de smaakmaker, Starless Domain is de uitsmijter. Een heel fijn hebbeding, eentje dat 2020 een nog sterker jaar maakt voor de atmos/indusblack/ambient blackmetalscene. Op dat vlak kan ik hoegenaamd totaal niet klagen!

Label:

Amor Fati Productions, 2020

Tracklisting:

1. Arkhtinn – Astrofobi
2. Starless Domain – MUSE

Line-up:

Starless Domain

AEF – Synthesizer
AW – Gitaar, programmering
JR – Basgitaar, keel

Arkhtinn

Anoniem

Links: