Argwaan – Lief kind, wrede wereld

Depri black metal: vroeger was het een verschijnsel zoals paddenstoelen in het bos. Vandaag moet je al wat langer zoeken eer je er vindt, laat staan dat ze nog te smaken zijn. Argwaan groeit in eigen bodem en is toe aan langspeler nummer twee met als klinkende titel Lief kind, wrede wereld. Doet wat denken aan Rousseau, al zal deze band het thematisch wat breder en donkerder zien. Een dik uur aan gevoelsblack: dat voelen we eens aan de tand.

Er zitten al duidelijk wat constanten in dit verhaal. Een geluid dat enerzijds wat doffer en rauwer aanvoelt, maar waarbij anderzijds de melodie alle aandacht verdient die nodig is om diepgang te voelen. Waanzinsgeschrei die een goede geladenheid bezit, zonder dat het vervalt tot uilengeroep of doordeweekse eenheidsworst. Vooral op de atmosferische rustpunten klinken de vocalen heerlijk diep door, zelfs op nummers als Inner Dissuasion met wat meer wanhoop dan elders.

Toch overheerst het gevoel van afwisseling op deze plaat. Het is niet dat Argwaan van de hak op de tak springt, alles past mooi binnen het plaatje, maar het is diversiteit troef. Unease start wat Kludde-nesk, met aanvullende gitaren die me hier en daar wat richting Peste Noire doen denken. Ein letzter Moment der Freude heeft wat trekjes van de eerste Shining-plaat en een track als Verdrongen Vreugde herbergt veel bijtende agressie om bij de heerlijke gelaagdheid van de titeltrack te belanden. Knap werk, met hier en daar misschien nog iets te veel herhaling (eigen aan het genre?) en met wat passages die minder mijn ding zijn (Goddeloos klinkt me echt wat te makkelijk).

Ik koesterde aanvankelijk wat argwaan… aangaande de review van de vorige plaat In A Surge of Anguish, maar achteraf bleek dat toch onterecht te zijn. Niet dat ik zulke hoge ogen toeken aan deze prima band vanuit eigen bodem, maar vooral in diversiteit blinkt dit duo uit. Een mooie acht!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Unease
  2. Hoffnungsvoll
  3. Goddeloos
  4. Crumble under these weightless words
  5. Ein letzter Moment der Freude
  6. Inner Dissuasion
  7. Verdrongen vreugde
  8. Lief kind, wrede wereld

Line-up:

  • Smaad – Gitaar, bas
  • Stilte – Gitaar, zang

Link: