Arcturus – Arcturian

Arcturus – Arcturian
Prophecy Productions, 2015

‘Welcome to the last Arcturus show – ever’. Met die woorden begroette zanger ICS Vortex het publiek in Melbourne in april 2007. De gemiddelde metalliefhebber weet dan al wat hem te doen staat: rustig afwachten tot de band de draad weer oppakt. Definitieve breuken zijn zeldzaam in zware metalenland. En zie: Arcturus is weer bij elkaar en brengt met Arcturian gewoon een nieuw album uit. Het eerste sinds Sideshow Symphonies uit 2005.

Bij de start van album nummer vijf nemen de Noren het publiek behoorlijk in de maling door doodleuk danceklanken aan te bieden. Pas na een ruime minuut klinkt de galmende, klagende zang van ICS Vortex. Weer een minuut later gaat zowel vocaal en muzikaal het gas er op zó’n manier op dat je wel een heel zwaar leven moet hebben om niet in beweging te komen.

Het is niet meer dan een voorbode van een plaat vol afwisseling. Arcturus heeft de avant-garde blackmetal ongeveer uitgevonden en laat met Arcturian horen nog steeds tot de Grootmeesters te mogen worden gerekend. Soms klinkt de band zo zweverig en experimenteel dat het lijkt alsof Pink Floyd aan het werk is, op andere momenten zo bruut dat het lijkt alsof de apocalyps eindelijk is aangebroken.

Wat mij betreft hadden die momenten nog wat vaker voor mogen komen maar Arcturus doet volledig waar het zelf zin in heeft en trekt zich helemaal niets aan van wat een onbeduidend recensentje zou willen. Hier is een band vol vertrouwen aan het werk die alle kanten opschiet maar nooit uit de bocht schiet. Daar zorgt de brok ervaring van het gezelschap muzikanten wel voor. Mensen als ICS Vortex (Borknagar, Dimmu Borgir), de menselijke octopus Hellhammer (Mayhem, Emperor, Covenant, Shining, The Kovenant, Emperor, Immortal), MøllarN (Ulver), Skoll (Ulver) en bandopperhoofd Sverd (Emperor, Covenant, The Kovenant) kunt u wel om een boodschap sturen.

Kortom: een absolute topplaat voor iedere zwartgeblakerde ziel die wel houdt van muzikale avonturen.

Tracklisting:
Arcturus - Arcturian 200x200

 1. The Arcturian Sign
 2. Crashland
 3. Angst
 4. Warp
 5. Game Over
 6. Demon
 7. Pale
 8. The Journey
 9. Archer
 10. Bane

Line-up:

 • ICS Vortex – Vocalen, keyboard
 • MøllarN – Gitaar, keyboard
 • Sverd – Gitaar, keyboard
 • Skoll – Bas
 • Hellhammer – Drums

Links: