Archgoat – All Christianity Ends

Archgoat. Een betrouwbare, prototype blackdeathband die ondertussen vrij iconisch geworden is, zeker door zijn releases van de laatste vijftien jaar. De Finse bulldozer herken je aan het Chris Moyen artwork en het vocale materiaal en gitaarwerk van de tweeling Ritual Butcherer en Lord Angelslayer, die stilaan tram vijf nadert. De diepgaande teksten moet je er bijnemen, gelukkig zijn ze zo goed als onverstaanbaar. Satan to the max, zaad spuiten in Jezus’ uitgedroogde gezicht, demonische magie… Je moet er voor te vinden zijn. De vorige keer dat ik een EP kreeg van deze Finnen bleef ik bevredigd achter (Heavenly Vulva (Christ’s Last Rites)), nu verwacht ik hetzelfde.


Vier nummers op deze EP, die een Archgoat laat horen in goede doen. Een krokante brok blackdeath met rauwe warmetalgevoelens die op deze EP enkel in de tragere stukken de doom en dreiging laat horen die we van Archgoat kennen. Het blijft nog steeds ruisend en lawaaierig, maar All Christianity Ends kent een minder volle sound dan doorgaans het geval is bij Archgoat. Minder vol en minder gespierd, waardoor de teksten waarachtig goed te verstaan vallen. Opvallend is eveneens dat er iets meer kapstokken in de nummers zitten, zoals daar zijn een aantal toetsen, hoogtonig slagwerk, vocale geluidseffecten, uitgesproken riffgerichte passages en zo meer. De lompe grunt van frontman Lord Angelslayer klinkt meer dan ooit alsof hij achterstevoren werd ingeboerd, maar tegelijkertijd ook een pak beheerster en minder impulsief dan vroeger het geval was. Ik haalde in de intro aan dat tram vijf er aankomt en dat kan er wel eens mee te maken hebben. Of dat een slechte zaak is? Neen.

Gezapig zal het nooit worden bij Archgoat, maar op de één of andere manier wordt het steeds meer toegankelijk, zonder dat er gebruik gemaakt wordt van Nuclear Blast/Napalm Records glijmiddel. Gewoon een betrouwbare blackdeathplaat voor de ondergrond en zij die ook eens onder het aardoppervlak durven gluren. All Christianity Ends, op naar de volgende.

Label:

Debemur Morti, 2022

Tracklisting:

1. Ascension Towards the Promethean Fire
2. Crown Cloaked with Death
3. Nightside Prayer
4. The Semen of Anti-Mastery

Line-up:

  • Lord Angelslayer – Bas, stem
  • Ritual Butcherer – Gitaar
  • Goat Aggressor – Drums

Links: