Arboreal Mist – Poisoning The Chalice Of Gaia

Is dit drietal dat zich Arboreal Mist noemt nu een band van eigen bodem? We kregen immers van de heer Smertrios een erg vriendelijke e-mail in het Nederlands toegezonden. Nochtans staat op de Bandcamppagina, die je zeker moet bezoeken, dat de band opereert vanuit het Canadese Nova Scotia. Moeilijk is de verklaring niet natuurlijk, de heer Smertrios, die vroeger nog in Zwaardbroeder speelde, blijkt initieel afkomstig uit België. Iets waar collega Tom W, die de vorige EP besprak, ook al achter kwam. Poisoning The Chalice Of Gaia, opnieuw een EP, is namelijk de opvolger van Within The Forest Depths, de eerdere EP uit 2022. De drie heren spelen ambient black metal, een subgenre dat zich normaal kenmerkt door vele lagen, heel wat sfeer en ruimte voor kalmte en rust in bepaalde partijen.

Een bijzonder akelige intro doet inderdaad de bellen rinkelen. Het ijs dat zich heeft vastgevroren aan de klepels komt hierdoor wel gemakkelijk los. Het is nochtans maar een eerste waarschuwing want de black metal van dit drietal zal je evenmin verwarmen. Wat volgt is rudimentaire black metal met vrieskoude keyboardlagen. Heerlijk hoe in het putje van de zomer hier nu een wind komt binnen waaien die me aanzet om toch maar een trui of dergelijke aan te trekken. The Icy Grip Of Winter’s Death en het titelnummer zijn smerig en klinken roestig zoals het zou moeten. De cleane keelklanken klinken goed uitgebalanceerd en passen perfect. Moonlight Requiem is een gelaagd keyboardverhaal dat perfect de sfeer weergeeft wanneer je je op een mistige, vochtige avond op het lokale kerkhof begeeft en dit onder de stralen van de maan. Funeral Steed is dan weer een wat rommelig snel blackmetalepos is geworden. Rommelig heeft hier overigens niet noodzakelijk een negatieve connotatie. Vermoedelijk is dit gewoon het gevolg van het feit dat de nummers op deze EP grotendeels met zijn allen live in de studio werden ingespeeld of zo klinkt het toch.

Aangenaam ijskoud vervolg op Within The Forest Depths zo mag je dit Poisoning The Chalice Of Gaia gerust noemenBen je wel thuis in black metal voorzien van obscure keyboardlagen, verpakt in een behoorlijk korzelige, schuurpapieren productie dan mag dit werk van het Canadees/Belgische Arboreal Mist niet in je collectie ontbreken.

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. The Bell Chimes With The Sound Of Mourning Frost
  2. The Icy Grip Of Winter’s Death
  3. Poisoning The Chalice Of Gaia
  4. Moonlight Requiem
  5. Funeral Steed
  6. Mycelium Secrets
  7. Howling Beneath The Moon

Line-up:

  • Smertrios – Gitaar
  • Wretch – Bas, keyboard, zang
  • Dazbog – Drums, zang

Link: