Arboreal Mist – Within The Forest Depths

Er was eens… een Vlaming die enkele jaren geleden naar Canada emigreerde. Hij leerde er twee gelijkgestemde zielen kennen en ze richtten enkele maanden geleden Arboreal Mist op. Zoals de bandnaam al doet vermoeden (“Boomrijke Mist”), gaat het om atmosferische black metal. Na slechts enkele maanden presenteren ze ons hun eerste EP, Within The Forest Depths, met drie nummers, goed voor zo’n kwartier muziek.

De eerste noten laten echter meteen een ander geluid horen dan verwacht: de keyboards waarmee het nummer aanvangt, doen me denken aan seventies horrorfilms en niet aan de meer typische natuurthema’s van het genre waarin Arboreal Mist zich met de bandnaam en titel van de EP uitdrukkelijk positioneert. Zo weten de heren zich wel meteen een eigen identiteit aan te meten. Ook in de twee andere nummers zorgen ze voor die aparte vibe. Andere pluspunten zijn de sterke blackmetalkrijs, zowel op zichzelf als in combinatie met heroïsche zang, en het melodieuze gitaarwerk tijdens de meer intense momenten. 


Toch bekruipt het gevoel me dat er meer had ingezeten. Arboreal Mist kauwt voor mij persoonlijk teveel op hetzelfde type riff tijdens de tragere stukken die voor deze beperkte afwisseling te talrijk zijn. Regelmatig komt een idee voorbij dat ik dan graag wat meer uitgewerkt had gehoord. De melancholische harmonie van de gitaar tijdens de afsluitende drumroffels van opener en titelnummer is bijvoorbeeld één van de meer interessante passages qua gitaarwerk. 

Dé troef van deze EP is daarom vooral de sfeer. De gebruikte keyboards en de combinatie van zangstijlen zorgen voor een apart geluid, en dat is dezer dagen niet gemakkelijk te vinden. Als de band niet overhaast te werk gaat en de goede ideeën wat meer tijd geeft om te rijpen, verwacht ik in de nabije toekomst een originele en interessante blackmetalplaat van deze heren. 

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Within The Forest Depths
  2. Cernunnos
  3. The Great River Delta

Line-up:

  • Scott Godsoe – Bas, vocalen, keyboards
  • William Grant – Drum, vocalen
  • Smertrios – Gitaar

Links: