Ara – Jurisprudence

Je band Ara noemen is een op het eerste gezicht typische keuze. Ara is volgens Google een geslacht van bontgekleurde papegaaien. Waarom de Amerikanen voor deze naam kozen is dan ook een raadsel. Maar goed, dit kwartet is voor driekwart ook actief in de post-rock/sludge band Northless. Ara tapt echter uit een heel ander vaatje, want deze band maakt progressieve en technische death metal.

Bij eerste beluistering is dit een album wat erg zwaar op de maag ligt. De breaks, ingewikkelde gitaarriffs en driedubbele gitaarpartijen vliegen je om de oren en er wordt, zelfs in de wat langzamere passages, weinig rust gegund omdat er dan vaak een dissonante partij om de hoek komt kijken. Voeg hier een diepe en onverstaanbare grunt aan toe en het is voor te stellen dat je als luisteraar na een klein half uurtje volledig lamgeslagen bent.

Toch wordt dit geen recensie waarin Ara wordt neergesabeld. Het is gewoon even doorbijten en Jurisprudence een paar luisterbeurten geven. Dan voelen die breaks eigenlijk best logisch aan, vaak is dat een teken dat een band de tijd en moeite heeft genomen voor het schrijfproces. Ook de vele riffs en dissonante klanken blijven na verloop van tijd boeien.

De hoes (gemaakt door Eliran Kantor, bekend van zijn werk voor Testament, Iced Earth, Sodom en Hate Eternal) bevat net zoveel details als de muziek van Ara en sluit daar goed op aan. Ara zoekt bewust de grenzen van het deathmetalgenre op en slaagt daar, voor een luisteraar met een open vizier, goed in. Jammer dat we dit op korte termijn niet live kunnen aanschouwen, want stiekem ben ik wel benieuwd of Ara dit live ook waar kan maken. Tot die tijd moeten we het doen met dit meer dan goede album. Ook geen straf!

Score:

83/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Ashen
 2. Mythos
 3. Cytokine Storm
 4. Etymologicide
 5. Jurisprudence
 6. Excursus Praestinguo
 7. Abhortion
 8. Pounded Into The Multiverse

Line-up:

 • Adam Bujny – Vocalen
 • Jerra Hauppa – Gitaar
 • James Becker – Basgitaar
 • Erik Stenglein – Gitaar, drums

Link: