Antzaat – For You Men Who Gaze into the Sun

In 2017 was ik bijzonder te spreken over de debuut-EP The Black Hand of the Father van het Belgische blackmetalgeval Antzaat. Lees gerust nog even na en beluister de melodische pagan uit het Noorden op Belgische leest als u daar de tijd voor vindt. Het viertal opereert nog steeds in dezelfde line-up en bezorgt ons nu een eerste langspeler. Dit zijn alvast mijn bevindingen.


Eens we de sacrale kerkintro achter ons gelaten hebben is de tijd gekomen voor de Antzaatviering. Melodie alom, zij het van de meest verduisterde soort, eentje die opnieuw richting Noorwegen en Zweden gaat. For You Men Who Gaze into the Sun laat iets minder pagan vibes horen, al zijn die ook nooit helemaal weg. Wel weerklinken vrij viriele mee-neurie-deuntjes die je rond 1995 wel eens kon terugvinden bij een Satyricon, Taake, Ulver. Degelijk tremolowerk met hoogtempo drumpatronen en gemeen gemeende krijsen. Een mooi evenwicht tussen een kundige productie en uitvoering enerzijds en de creatie van naargeestige atmosfeer door wazigheid in het gespannen gitaarwerk. De nummers zijn iets minder demonisch/speels, iets meer melancholisch/episch. Er is een duidelijker focus op de manier waarop gespeeld wordt, minder op wat gebracht wordt. Daarmee bedoel ik dat er een sterkere rode – melancholische, verbeten – draad is, met minder ruimte voor folk/pagan ondertonen. Minder variatie, maar wel een duidelijker en doelgerichter verhaal. Hier en daar durf ik zelfs de noemer orthodox black te gebruiken, niet helemaal verrassend wanneer je de bandfoto’s bekijkt natuurlijk.

Terwijl Antzaat een compacter geheel vormt, met een eenduidigere uitvoering, wordt er op productieniveau wel meer gediversifieerd. Meer ruimte voor de bas, het samenspel komt meer naar voor, het klinkt alsof er meer tijd in de mix werd gestopt. Niet dat ik hier klachten over had, het is gewoon anders. Between the Beginning and the End en Through the Eyes of a Rotten Mind zijn mijn persoonlijke favorieten op deze plaat. Best neem je For You Men Who Gaze into the Sun echter integraal in als je je mening grondig wil maken.

Score:

79/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2020

Tracklisting:

1. Intro
2. Between the Beginning and the End
3. For You Men Who Gaze into the Sun
4. Crown of Concrete
5. Through the Eyes of a Rotten Mind
6. Radiant Fire
7. Veil of Darkness
8. Man Made Flesh Made God Machine
9. And This Day Shall Come Again

Line-up:

  • Ronarg – Keel, Gitaar
  • Isaroth – Bas
  • Eenzaat – Drums
  • Nihil – Gitaar

Links: