Angelus Apatrida – Angelus Apatrida

Bijna één jaar geleden. Geheel andere tijden waren het. Mondkapjes werden alleen gedragen in steden met heel veel smog. Ontsmettingsmiddel werd voornamelijk in ziekenhuizen gebruikt. Lockdown en avondklok waren begrippen uit de geschiedenisboeken. Bovenal hadden we nog concerten waar we heen konden gaan. Tijdens het laatste concert dat ik mee mocht maken heeft de Spaanse band Angelus Apatrida mij weten te overtuigen van zijn kunnen. Het afgelopen jaar heeft de band gebruikt om een nieuw album samen te stellen.

Waar de band op het vorige album, Cabaret de la Guillotine, nog enkele dingen uitprobeerde (zo zaten er wat veel powermetalelementen in de muziek), gaan de heren op dit titelloze album weer ouderwets los. Dat betekent drie kwartier snelle, beukende thrash met het gaspedaal vol ingedrukt. De productie is weer van topniveau, zoals altijd bij deze band, dus alles komt goed binnen.

Is dit nieuwe album dan één op één inwisselbaar met eerdere albums zoals Hidden Evolution of The Call? Nee! Dit zevende album laat een fellere en agressievere versie van de Spanjaarden horen dan ooit tevoren. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn duidelijk van invloed geweest op de band en dat resulteert in een album dat harder, sneller en vooral thrashier is dan eerdere albums. Is er nog iets aan te merken op dit titelloze album? Ja, precies hetzelfde als mijn collega’s aan te merken hadden op eerdere albums: de redelijk constante snelheid gaat, ook in een hogere versnelling, na een tijdje vervelen. Drie kwartier is daarom een goede speeltijd. Nu maar hopen dat we snel weer mogen genieten van een live optreden van de band, want daar weten de heren vooral te overtuigen, voor zover dat nog nodig is na het luisteren van Angelus Apatrida.

Score:

80/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Indoctrinate
 2. Bleed The Crown
 3. The Age Of Disinformation
 4. Rise Or Fall
 5. Childhood’s End
 6. Disposable Liberty
 7. We Stand Alone
 8. Through The Glass
 9. Empire Of Shame
 10. Into The Well

Line-up:

 • Guillermo Izquierdo – Zang, gitaar
 • David G. Álvarez – Gitaar
 • José J. Izquierdo – Basgitaar
 • Víctor Valera – Drums

Links: