Angel Vengeance – Angel of Vengeance

Een band die zijn muziek opneemt in Thailand en laat masteren in Duitsland kom je niet elke dag tegen. Angel Vengeance doet precies dat. De vier mannen hebben zelf ook een vrij Aziatisch uiterlijk, dus ik neem voor het gemak even aan dat de heren Thais zijn. In 2017 richtten zij een band op genaamd Angel Vengeance. De muziek moest old-school power metal zijn in het straatje van Helloween, Stratovarius enzovoorts.

Wat de band hier voorschotelt is inderdaad onmiskenbaar beïnvloed door de hiervoor genoemde bands. Nu moet er wel bij gezegd worden dat het aan talent en techniek ontbreekt om het niveau van die bands ook maar te kunnen benaderen. Het bedenkelijke artwork geeft een goed beeld van de mate van professionaliteit die we hier aantreffen. Dit is amateuristisch, maar met goede intenties en hoogstens redelijk uitgevoerd.

Het intro genaamd Before The Storm (Toccata) zet de luisteraar op het verkeerde been. Je verwacht symfonische epiek na zulk bombastisch gekeyboard. Niets is minder waar. Open Your Eyes start met gitaren voorzien van ongebruikelijke effecten en zware harmonics. Zanger Stout heeft een prettig stemgeluid en weet aardig toon te houden. Hij hikt regelmatig tegen de hoge tonen aan, maar het klinkt af en toe wel charmant. De muziek rammelt en klinkt behoorlijk onstrak. Het slofferige drumwerk en de te relaxed ingespeelde gitaren spelen wat langs elkaar heen. Dat kan, nee moet, een stuk strakker mannen, zeker wanneer de gitaristen elkaar afwisselen. De solo’s worden iets te lang uitgemolken, maar het refrein is leuk genoeg om daarna weer terug te mogen keren. De instrumentbeheersing kan niet tippen aan de ideeën. Op Karmageddon (Curse Of Evil) zien we wat hardere overgangen en plotselinge plottwists. De vocalen zijn tegen het valse aan en het nummer, dat bijna acht minuten duurt, is veel te vol en afwisselend. De songwriting is daardoor verwarrend en het klinkt alsof alle muzikanten in hun eentje aan het spelen zijn. Er mist een duidelijke lijn of opbouw en daardoor komt het willekeurig over. De titeltrack dan: Angel Of Vengeance, van de band Angel Vengeance, op het album Angel Of Vengeance. We starten met een rustig intro waarbij de zanger zich inhoudt. Een slepende folkpassage wordt ingezet, waarbij de meerwaarde van de duogitaristen helder wordt. De ene na de andere riff wordt ingezet. Wederom mist echter een duidelijke ontknoping. Het lijkt meer een aaneenschakeling van losse stukken. Jammer, want ook op Blood Of The Brothers is weer een aantal goede riffs te horen. Niets wat we niet eerder hebben gehoord, maar zie het als een soort aanbiddingsmuziek voor de favoriete powermetalbands van dit gezelschap.

Power metal zoals de Heere het ooit heeft bedoeld, maar dan matig uitgevoerd en matig geschreven. Een band die strakker moet leren spelen, die nog kan verbeteren op de nu nogal chaotische songwriting en die een betere mastering en effecten moet regelen. Een andere vraag is: wat is Angel Vengeance nu voor band? Wat is het geluid van Angel Vengeance? Er mist een duidelijk eigen geluid. De band weet Thailand nog niet op de kaart te zetten als de nieuwe groeibodem voor kwalitatieve powermetalbands. Dit is in het beste geval slechts redelijk.

Score:

60/100

Label:

Downfall Records, 2020

Tracklisting:

 1. Before The storm (Toccata)
 2. Open Your Eyes
 3. Unite
 4. Karmageddon (Curse Of Evil)
 5. Street Of Tomorrow
 6. Burn The Night
 7. Angel Of Vengeance
 8. Blood Of The Brothers

Line-up:

 • Stout – Basgitaar, vocalen
 • Tuzz – Gitaar, vocalen
 • Chen – Gitaar, Vocalen
 • NomKhon – Drums

Links: