Angantyr – Ulykke

Een nieuwe Angantyr. Eindelijk! Een collega die het te druk had, speelde hem mij toe en wat ben ik daar blij mee! Maar liefst zes jaar moest erop gewacht worden, maar daar is hij dan eindelijk. Een eerste blik op de tracklisting doet me wel een beetje schrikken: zeven nummers die samen net geen uur duren, met aan het eind nog twee nummers van rond de tien minuten. Al dat maar goed komt…

Gelukkig is de vrees al snel verdwenen, want dit knalt echt aan alle kanten. Genadeloos harde riffs die doen denken aan het betere werk van Tsjuder en Taake, met daar overheen een lekker raspende en hese stem. Het is alsof Ynleborgaz drie ons kaneelpoeder probeert weg te gorgelen met wat schuurpapier.

Dat er daarbij niet op een minuut meer of minder wordt gekeken, valt tijdens het luisteren totaal niet op. De razernij die van de muziek uitgaat, is simpelweg een ding dat je als luisteraar moet ondergaan en alle gevoel voor tijd en sensitiviteit valt weg, waarbij slechts een staat van vage trance overblijft. Voor de leek klinkt dit vaag, de blackies onder ons weten dat het dan wel goed zit. En juist in die langere tracks komen genoemde pluspunten extra tot hun recht. Sterker nog: het zijn de beste tracks die Angantyr ons voorschotelt.

Om de een of andere reden wordt Ulykke uitgebracht in een oplage van 999. Alsof er op deze door God vergeten aardkloot niet meer dan duizend zielen ronddwalen die hiervan kunnen genieten. My ass!

Score:

88/100

Label:

Northern Silence Records, 2018

Tracklisting:

  1. Ulykke Er Dit Navn
  2. Visdoms Virke
  3. Krageben
  4. Træl Af Tomme Ord
  5. Falbudt Og Forrådt
  6. På SinModers Grav
  7. Råddenskab I Sortenmuld

Line-up:

  • Ynleborgaz – Alle instrumenten, Vocalen

Links: