Andeis – Servants of the Cold Night

Een band die al zijn teksten in het oud-Gothische schrift heeft opgesteld. Dat trekt gelijk de aandacht. Zo trok Andeis ook gelijk de aandacht. Waar ze vandaan komen weet niemand. Afgaand op het gebruik van die oude Gothische taal zullen we maar aannemen dat ze met de tijdmachine zijn gekomen. Doet het er toe? Het debuut Servants of the Cold Night zal, volgens de promotekst, tijdloze, en primitieve black metal bevatten. De albumhoes nodigt in elk geval uit tot luisteren.

Volgens de Bandcamp van Andeis zijn Laignech en Verwoesting (herkomst ‘De Lage Landen’ dan misschien?) vanaf 1999 bezig geweest met de muziek schrijven voor Andeis. In 2016 schijnt het geheel te zijn opgenomen. In 2018 is deze plaat ook al uitgebracht, maar toen door Fallen Empire Records. Nu zijn Lunar Apparitions & Esfinge de la Calavera verantwoordelijk voor de distributie.

Servants of the Cold Night is, net als de afkomst van de bandleden, obscuur. IJskoude ruizige black metal en dan de rauwe variant met atmosferische saus. Zoiets als Spell Forest, maar dan met minder keys en minder sterk leunend op de leads. Hele oude Taake zelfs, maar dan zonder die geweldige riffs. Menin Daur begint met een onheilspellend keyboarddeuntje en een ijzige wind. Skalkons Blindons Nahts is een mid-tempo blackmetalnummer met een zeer simpele riff, wat prima screams en simpele downbeat drums. Nog niet echt indrukwekkend voor een band, die volgens hun eigen Bandcamp, twintig jaar doet over het maken van een album. Wintrus hailagaizos aggwiþos is een vervreemdend nummer bol van de dissonanten en effecten. Neem nog even Hailag Laik mee, dat het beste in het gehoor ligt.

Wat Andeis goed doet is een koude atmosfeer neerzetten. Het is duister, koud, en een beetje religieus. Op Servants of the Cold Night is bovendien best wat creativiteit te horen. Toch is het bij Andeis middelmatigheid troef. Geïnvesteerd in een mooie hoes, ingewikkelde teksten, lekkere primitieve productie, maar dan deze nèt te weinig spannende muziek uitbrengen. Er is niks mis met simpel, maar Servants of the Cold Night is gewoon niet erg pakkend.

Een gemiste kans voor Andeis, want Hailag Laik laat horen dat er ook mooie dingen uit de vingers van de heren kunnen komen. Daar mag de volgende keer meer van te horen zijn.

Label:

Lunar Apparitions & Esfinge de la Calavera, 2019

Tracklisting:

  1. Menin daur
  2. Skalkos blindons nahts
  3. Hailag leik
  4. Wintrus hailagaizos aggwiþos
  5. Andilausa aƕa azgons
  6. Skauns dauþus
  7. The Black Oath

Line-up:

  • Laignech – Vocalen, Bas, Keyboard, Songwriting, Teksten
  • Æolythe – Gitaren
  • Verwoesting – Songwriting

Links: