Ande – Vossenkuil

Soms moet je het gewoon niet te ver zoeken en kan je ook in je eigen regio prima muzikanten en vette bands tegenkomen. Zo is ook Ande, een atmosferische blackmetalband, niet ver van mijn woonplaats gevestigd. Deze éénmansband licht vanuit een stevig Noors geladen visie, zijn mening toe middels alweer de derde langspeler, Vossenkuil. De vorige albums Licht en Het Gebeente kwamen ook al in eigen beheer uit, net als deze laatste. Dan stel ik met toch wel de vraag of er echt geen label is dat de heer Jim wil ondersteunen om alzo zijn muzikale escapades over de hele wereldbol aan de man te brengen. Het kan ook gewoon de keuze zijn van de band zelf om met niemand anders dan jezelf in zee te gaan natuurlijk. Het voordeel is dat je dan alles in eigen handen hebt.

Vossenkuil is ook nu weer voorzien van rauwkost black metal, vol Burzum-iaanse eenvoud weliswaar met een meer dan degelijke productie. Zeven eigen nummers en een Lugubrum cover: Mijn Koninkrijk Van Groen. Oorspronkelijk verscheen dit nummer in 1997 op het Gedachten En Geheugen album en het werd uitgebracht door het reeds ter ziele gegane underground label, Skramasax. Man, man, dat lijkt alweer eeuwen geleden, waar is de tijd?

Het album start, als we het intro overslaan, erg snel en met een degelijke riffverzameling. De drum komt wel uit een doosje denk ik, maar kom. Het geheel hapt lekker weg. Ondanks dat het allemaal erg basic aanvoelt, hangt er toch een duistere, donkere sluier over dit alles. De scherpe vocalen die de teksten, ik vermoed in het Nederlands, naar je toe spugen, zijn van meer dan degelijke kwaliteit en omarmen een zekere tristesse en doorleefdheid. Vervolgens verslapt mijn aandacht omdat er toch te veel gas wordt teruggenomen en te veel tijd wordt uitgetrokken voor middelmatige riffs en songstructuren. Ook de meer dan degelijk uitgevoerde cover slaagt er niet in mijn aandacht bij de plaat te houden.

De conclusie is dan ook dat één ieder die houdt van Burzum-iaanse eenvoud en repetitiviteit afgeleverd in een meer dan degelijke verpakking, deze release best aanschaft. Ik heb er me een beetje mee verveeld eerlijk gezegd.

Score:

65/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Aanvang
  2. Nachtwandeling
  3. Beverdansen
  4. Eeuwig Vuur
  5. De Hutten
  6. Mijn Koninkrijk Van Groen
  7. Sneeuw Op Het Meer
  8. Afsluiting

Line-up:

  • Jim – Zang, alle instrumenten

Link: