Anarkhon – Obiasot Dwybat Ptnotun

Muziek en teksten gebaseerd op het werk van HP Lovecraft is natuurlijk niks nieuws binnen ons geliefde extreme genre. Ook het Braziliaanse trio Anarkhon maakt er zich schuldig aan. Nu, een verwijzende vinger is dit natuurlijk niet, je moet ergens de mosterd vandaan halen en Anarkhon is dan ook nog eens geen nieuwe band die wild in het weg schiet. Deze drie heren afkomstig uit São Paolo gaan al sinds mensenheugenis mee, op voorwaarde dat je dit laatste definieert als het startjaar 1999. De vorige plaat, Phantasmagorical Personification Of The Death Temple, dateert van 2020 en kwam nog in eigen beheer uit. In 2013 kwam nog via Rotten Foetus Records Welcome To The Gore Show, maar die is me al helemaal ontgaan. Vermoedelijke reden hiertoe is het feit dat de heren toen nog niet in het Lovecraft-thema aan het graven waren, maar sex, geweld en allerlei gortigheid interessanter vonden.

De reden waarom ik deze plaat uit de lange lijst gevist heb, is niet alleen het thema maar ook de platenboer. Debemur Morti Productions kennen we immers als een label dat een neus heeft voor kwaliteit en normaal geen verzopen kalfjes het land op trekt. Hopelijk vergis ik me niet want sex is voor in de slaapkamer, de lift of een parking. Gorigheid hoort gewoon in de prullenbak en geweld dat moet de politie maar oplossen.

Nu, laat me stellen dat ik niet helemaal thuis ben in de death/black metal ondergrond van Brazilië. Ik passeer wel eens in Chili, Peru of dergelijke tijdens mijn muzikale reizen, maar in Brazilië stopt ik niet al te vaak. Ik kan me zonder verpinken enkel een review herinneren van de laatste plaat van Mystifier. Die was anders ook niet misselijk te noemen.

Obiasot Dwybat Ptnotun start eerder verhalend, dreigend met een declarerende stem die me in de verte wat aan Bal Sagoth doet denken, terwijl dwarrelende gitaarlijnen worden afgewisseld met zurige bijtende noten. Het belooft alzo dus geen gortdroge pot death metal te worden. En als dan de eerste distortionklanken naar boven komen, wordt dit dan ook meteen bevestigd. Het geheel doet me wat aan de Franse death/black metal school denken. Het is die heerlijk ruige putgrunt die deze Brazilianen zo typeert. De heer Romero ademt alzo toch een zurige lucht uit. De gitaar- en baslijnen zijn al van een even walgelijke constitutie en op het razendsnel handen- en voetenwerk van drumwonder Wellington Bakker kan je al evenmin enige kritiek hebben.

Ben je twee nummers ver, dan weet je het wel. Etterend als de puisten en stinkend als een verstopte toiletpot, zo klinkt dit Braziliaanse trio. Met erg lange titels slaan ze je om de oren, gelukkig dat de speeltijd van de nummers geen excessen kent. Nu en dan eens over de zeven of acht minuten kan natuurlijk geen kwaad. The Devourer Of Eons Manipulates The Inanimate Called Named Man houd je aan je stoel gekluisterd voor acht minuten en meer. Vochtige riffs, zompige stampende eerder trage drumpartijen en tokkelend gitaarwerk, snel voetenwerk, denderend basgeweld, rottige vocalen het word je deel. Only Being In A State Of Total Delirium Will You Be Able To Pronounce The Name Of The Unfathomable Nightmare behoeft verder geen commentaar, alles waar de heren voor staan wordt in dit nummertje nog eens vrolijk door de mixer gehaald.

Intrigerend plaatje, dit Obiasot Dwybat Ptnotun van de helden van Anarkhon. Death metal met een obscure black metal ondertoon ondergedompeld in een heerlijke thematiek. Sterk Brazilaans werk!

Score:

80/100

Label:

Debemur Morti Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Deliberate Chaos Caused By Violations Of the Laws Of Nature
 2. Levitating Among Unspeakable Cosmic Anomalies
 3. The Devourer Of Eons Manipulates The Inanimate Called Named Man
 4. Whispering The Mantra Of Death In Horrendous Ecstasy
 5. The Colossal Deformed Hallucination Distort And Violates The State Of Entropy
 6. The Aura Of Extinction
 7. Dissolution Of The Firmament Through The Wrath Of Spectral Emanations
 8. Only Being In A State Of Total Delirium Will You Be Able To Pronounce The Name Of The Unfathomable Nightmare

Line-up:

 • Wellington Bakker – Drum
 • Aron Romero – Zang, gitaar
 • Jean Raimi – Bas

Links: