Mystifier – Protogoni Mavri Magiki Dynasteia

Recht uit de diepste krochten van Zuid-Amerika, meer bepaald de stad Salvador, uit het Zuid-Oosten van Brazilië, levert de cult-band Mystifier zijn nieuwe materiaal aan. Het werd tijd want de laatste volledige langspeler, na wat compilaties en dergelijke, dateert alweer van 2001. Ze hebben wel uitgebreid getoerd in de tussentijd. Ik heb ze nooit live mogen aanschouwen, jammer. Want met deze plaat staan ze direct weer waar ze moeten staan, knal vanvoor in de rij.

Mystifier doet me met deze release denken aan Varathron of Septicflesh ten tijde van Mystic Places of Dawn en de opvolger Esoptron. Protogoni Mavri Magiki Dynasteia geeft in zijn geheel een Griekse metalsfeer. Geile, death-geïnspireerde black metal van extreem hoog niveau met nu en dan een thrashy, old school randje. Ze noemen het zelf “Ancient black metal”, nu als het beestje maar een naam heeft…

Het lijkt alsof de screams en grunts vanonder het rotte gebladerte uit de Amazone komen. De drum wordt strak ingespeeld alsof Braziliaanse special forces in de hoofdstad wijken uitruimen en gespuisvrij maken. Krankzinnig lekker ook hoe die bas opgemixt wordt met doeltreffende melodische gitaarlijnen. Het klinkt allemaal niet bijzonder ingewikkeld, maar wel rete-efficiënt. Heel verstandig ook die met mate ingebouwde keyboardpartijen, bijvoorbeeld in het nummer Akhenaton (Son Mighty Sun). Hier en daar wordt er ook mistig en spookachtig soleerwerk afgeleverd, vet!

De productie is helder, duidelijk, doch mist kracht en diepgang. Langs de andere kant heeft het alzo wel de juiste ‘feeling’ meegekregen. Neem het artwork ook even onder de loep want dat staat volgepropt met macabere uitspattingen, bloed en schedels! Jongens, niet te lang zeveren zou ik zeggen, luisteren!

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. Protogoni Mavri Magiki Dynasteia
  2. Weighing Heart Ceremony
  3. Witching Lycanthropic Moon
  4. Akhenaton (Son Mighty Sun)
  5. Six Towers Of Belial’s Path
  6. Demoler Las Torres Del Cielo (En Nombre Del Diablo)
  7. Soultrap Sorcery Of Vengeance
  8. (Introcucione D’la Melodia Mortuoria) Thanatopraxy
  9. Al Nakba (666 Days Of War)
  10. Chiesa Dei Bambini Molestati

Line-up:

• Do’Urden: zang, bas, keyboard
• Beelzeebubth – gitaar, zang
• Warmonger – drum, percussie

Links:

Mystifier Facebook
Season of Mist
Season of Mist Facebook