An Autumn For Crippled Children – Closure

Plaat nummer tien voor de Nederlandse dreamrock en black/gaze metalband An Autumn For Crippled Children. Tenminste als je enkel de volwaardige platen meerekent en je niet laat verleiden om de hele collectie EP’s en compilaties ook van een nummertje te voorzien. Dit Closure wordt opnieuw uitgebracht via Prosthetic Records, net als voorganger As The Morning Dawns We Close Our Eyes als ik goed ben geïnformeerd door collega Joost. De drie bandleden boren al jaren dezelfde thematiek aan over liefde, verlies en alles wat in dit verlengde ligt en het lijkt of ze er maar geen genoeg van krijgen. Ze blijven boren, gaan dit keer dieper dan diep en putten hieruit weer kracht om hun muziek nog meer kleur – of beter geschreven: verdriet – bij te brengen.

Het is die typische mix van gaze drumthema’s, eerder experimentelere keyboardpartijen, en verhalende gitaarlijnen die in conclaaf gaan met die schurende vocalen die de muziek van dit An Autumn For Crippled Children zo eigen maakt. Je herkent ze uit de duizend wat op zich natuurlijk al een goed teken is. Daar er zoveel gebeurt in de nummers is het verstandig je aandacht er goed bij te houden want nog voor je het weet geraak je verloren in een veelheid van zwartgallige gedachten die je tegemoet komen. Missed maar zeker I See You… But Never Clearly zijn in dit bovenste bedje meer dan ziek. Of heb je helemaal geen pijn? Waar begint pijn eigenlijk? Bij een trauma, een kwetsuur lichamelijk of psychisch natuurlijk. Misschien dat hierover het nummer Where Pain Begins gaat. In ieder geval heeft het een behoorlijk opzwepende dynamiek meegekregen.

Soms zijn de nummers naar mijn gevoel toch net wat te kort. Gelukkig heb je dan een This Feels Like Dying dat zijn titel alle eer aan doet en toch net iets meer tijd voorziet. Een tranendal van een hoofdthema helpt hier goed bij, dat is vanzelfsprekend. As The Void zweept de boel hierna gelukkig wat op anders blijf je maar ronddraaien in de modderpoel die men liefde noemt.

Dit Closure van de Nederlandse vrienden van An Autumn For Crippled Children is een logisch vervolg op eerder werk. De black metal die geïnfuseerd werd met shoegaze en dream rock (zoals de promoboer het zo mooi kan omschrijven) is goed te verteren, de thema’s zijn volledig doorleefd en invoelbaar. Jammer wel dat de nummers soms wat te kort zijn om het thema dat ze herbergen volledig te laten ontplooien.

Score:

80/100

Label:

Prosthetic Records, 2023

Tracklisting:

 1. Missed
 2. I See You… But Never Clearly
 3. Where Pain Begins
 4. This Feels Like Dying
 5. As The Void
 6. Closure
 7. For Tomorrow
 8. Unable To Feel You
 9. Culpable
 10. Here Comes Sorrow

Line-up:

 • TD – Bas, keyboard
 • CHR – Drum, keyboard
 • MCHL – Zang, gitaar, keyboard

Links: