Amon Amarth – The Great Heathen Army

Stof je drinkhoorn maar weer af en zet je baard in de wax. Dertig jaar na de oprichting in Tumba komt Amon Amarth terug met donderende death metal geïnspireerd door de geschiedenis, cultuur en folklore van de Vikings. Hail Odin! De pandemie heeft zó lang geduurd dat Amon Amarth geen zin had om met een relatief oud album (Berserker, 2019) te toeren. Dan maar zorgen voor nieuw werk om de wereld mee in te trekken. Enter The Great Heathen Army: het twaalfde studioalbum van de gekroonde melodic deathmetallers uit Zweden. Maak je dus klaar voor nieuwe hitjes tijdens de tour met Machine Head door Europa dit najaar!

Openingstrack Get in the Ring is een heerlijke opwarmer vol sappige melodieën en vrolijke riffs. Drummer Jocke Wallgren trekt fel van leer en de diepe stem van Johan Hegg klinkt ook weer als thuiskomen. Volgens hem is The Great Heathen Army een van de krachtigste albums die Amon Amarth heeft gemaakt. Het titelnummer vervolgt met een cadans alsof die de golfslagen van een Vikingschip volgt. The Great Heathen Army was een bijzonder sterk Viking invasieleger uit Denemarken dat in 865 in Engeland arriveerde, maar toch werd verslagen. Gegarandeerd genieten geblazen wanneer dit nummer ongetwijfeld de setlist bereikt!

Heidrun is weer zo’n monter nummer met het onmiskenbare Amon Amarth-ritme. En als je richting het einde denkt, hoor ik dat gemekker nou goed? Jazeker, dat hoor je goed. Heidrun was de mythische geit van Odin, dus die mag natuurlijk even mee mekkeren met de muziek. En zo moet je toch even lachen bij het luisteren naar deze melodic death metal. Een grappige verrassing!

Het volgende nummer Oden Owns You All (kennen we dat niet ook van Månegarm?) volgt de standaard receptuur en valt een beetje op door de vocale kunsten van Johan Hegg. Find A Way Or Make One blinkt daarentegen wel uit dankzij zijn opbeurende en motiverende karakter. ‘Stand tall and fight!’ zullen we straks met z’n allen in koor gaan zingen. De boodschap van Amon Amarth is dat je altijd je eigen weg kunt banen om obstakels te overwinnen. De Vikingen stopten namelijk ook niet met vechten als er iets tegen zat.

Waar Dawn of Norsemen een (kort) rustmoment biedt met kalme gitaaraanslagen, komt de bezwerende furie van Saxons and Vikings hard binnen. Een slimme keuze om in duet te gaan met Biff Byford, de zanger van Saxon. De sympathieke samenwerking klinkt verrassend goed en het is leuk om op deze manier een nieuw publiek aan te boren. Skagul Rides with Me klinkt vervolgens wat agressiever en serieuzer van aard. Met de riffs in galop is Johan Hegg weer lekker aan het grommen en aan het grunten. Het tempo wordt flink teruggeschroefd in het slotstuk genaamd The Serpent’s Trail waardoor dat nummer plotsklaps meer episch klinkt.

Consistent met een hoofdletter C, dit The Great Heathen Army. Amon Amarth blijft gewoon doen waar hij de beste in is en maakt wederom zijn fans blij. Het is ook geen band die zichzelf opnieuw hoeft uit te vinden. Het album is geen nieuwe Twilight of the Thunder God, maar brengt solide songs die stuk voor stuk heroïsch zijn en allemaal een stempel met het Amon Amarth-handelsmerk krijgen.

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

 1. Get in the Ring
 2. The Great Heathen Army
 3. Heidrun
 4. Oden Owns You All
 5. Find a Way or Make One
 6. Dawn of Norsemen
 7. Saxons and Vikings
 8. Skagul Rides with Me
 9. The Serpent’s Trail

Line-up:

 • Johan Hegg – Vocalen
 • Olavi Mikkonen – Gitaar
 • Johan Söderberg – Gitaar
 • Ted Lundström – Basgitaar
 • Jocke Wallgren – Drums

Links: