Altitudes & Attitude – Get It Out

Dat muziek zich – gelukkig – nog steeds niet in wiskundige formules laat vangen blijkt maar weer eens uit deze samenwerking tussen de bassisten van twee bands uit de ‘Big Four Of Thrash’: Frank Bello (Anthrax) plus David Ellefson (Megadeth) maakt namelijk … Foo Fighters!

Natuurlijk is dat te kort door de bocht maar de band van de heren, Altitudes & Attitude, laat op Get It Out wel degelijk alternatieve harde rock horen welke in hetzelfde straatje ligt als die van voornoemde stadionrockers. Sterker nog, tweede track Late lijkt – behoudens de lekkere felle tegen metal aanschurende gitaarsolo (we komen daar nog op terug) – rechtstreeks uit Dave Grohl’s songschrijvershandleiding te komen. Andere vergelijkingen die zich aandienen zijn Velvet Revolver en Duff McKagan’s Loaded. Energieke en ongecompliceerde rock dus. Daarmee is de fan die zich verwacht aan een thrashalbum, met uitzondering van een wel heel korte passage aan het eind van het album, eraan voor de moeite.

Dat betekent echter niet dat het album niet de moeite waard is. Het enthousiasme waar stuiterbal Frank Bello om bekend staat klinkt namelijk goed door in vaak up tempo rock die wordt gelardeerd met leuke hardrockriffjes. Eerste track Get It Out is van dit alles meteen al een mooi voorbeeld. Daarbij toont de Anthrax-bassist zich een verdienstelijk zanger die ook nog eens wat te vertellen heeft. Zijn stem doet bij vlagen wel wat aan die van Danko Jones denken, hetgeen uiteraard prima past bij de hiervoor beschreven muziek die Altitudes & Attitude brengt.

Zeer opvallend zijn dus de eerder genoemde gitaarsolo’s die wat feller (en beter) zijn dan bij soortgelijke bands. Nooit geweten dat de beide basvingeraars zulke goede gitaarleads en -solo’s kunnen spelen? Dat klopt, want hiervoor hebben de heren wat aardige namen ingevlogen. Met name bij beluistering van het (alweer) uptempo Part Of Me vroeg ik me af wie toch in hemelsnaam die fijne metalige solo had ingespeeld. Dit blijkt Nita Strauss uit de band van Alice Cooper te zijn. Anderen die met hun prima solo’s/leads de plaat naar een hoger niveau tillen zijn Ace Frehley (ex-Kiss), Christian Martucci (Stone Sour), Gus G. (ex-Ozzy, Firewind) en  zelfs Russ Parrish beter bekend als Steel Panther’s Satchel.

Het album sluit af met geremixte en geremasterde versies van de drie nummers die men in 2014 als EP uitbracht. Van deze tracks is met name Booze And Cigarettes erg goed en, ondanks het wat trieste verhaal erachter, een heuse meezinger. In slottrack Here Again gaan dan toch nog even alle remmen los met rappe basloopjes en bassolo’s van beide heren en fraai gitaarwerk van eerder genoemde Gus G. Zo eindigt het album toch nog met de pure metal (Megadeth-stijl) die we de rest van het album niet gehoord hebben.

Met dit alles is Get It Out een verrassend en leuk album geworden dat zeker niet onder hoeft te doen voor (de laatste platen van) andere bands in het genre. Ik ben benieuwd of de band een en ander live ook kan omzetten in een (hard)rockfeestje. In februari komt ze zich – onder meer in het voorprogramma van Slash Featuring Myles Kennedy And The Conspirators – verder aan ons voorstellen!

Score:

83/100

Label:

Megaforce Records, 2019

Tracklisting:

 1. Get It Out
 2. Late
 3. Out Here
 4. Part Of Me
 5. Slip
 6. Talk To Me
 7. Leviathan
 8. Cold
 9. Another Day
 10. All There Is
 11. Booze And Cigarettes
 12. Tell The World
 13. Here Again

Line-up:

 • Frank Bello – Vocalen, elektrische slaggitaar, bas solo
 • David Ellefson – Bas, elektrische slaggitaar
 • Jeff Friedl – Drums

Links: