Alter Bridge – Walk The Sky 2.0

We zijn inmiddels alweer één jaar verder sinds Walk The Sky verscheen, het meest recente album van Alter Bridge. Diehard bezoekers van deze site zullen mijn naam vooral associëren met reviews in de corige hoek. De reden dat ik de nieuwste EP van dit rockende gezelschap bespreek is vrij simpel: ik ken weinig bands die met zoveel aanstekelijke energie en spelvreugde spelen. De ongewijzigde bezetting vanaf de start is daar eveneens een uitstekend bewijs van. Niet alleen live leidt dat tot geweldige optredens, ook de vijf voorgaande albums hebben ervoor gezorgd dat de naam Alter Bridge in beton gegoten staat. Walk The Sky 2.0 bevat naast één nieuw nummer nog zes live-uitvoeringen van nummers die op Walk The Sky staan.

Het is geen verrassing dat de meeste liefhebbers natuurlijk uitkijken naar dat ene nieuwe nummer. Om gelijk het gif uit die angel te halen start deze EP met het geheel nieuwe Last Rites. Het strak, statisch gitaarwerk vormt over de gehele speelduur een rode draad. Verder gebeurt er eigenlijk verdomd weinig, behalve dat de standaard opbouw van een nummer is aangehouden en geen enkel bandlid buiten de geijkte kaders komt. Last Rites is geschreven in de tijd dat Covid-19 zijn intrede maakte, maar afgaande op dit nummer is dat niet ten goede gekomen aan de creativiteit. Het mist de eerder genoemde energie en bevlogenheid.


Gelukkig weten we dat we met de live-uitvoering van onder andere Wouldn’t You Rather, Native Son en het dynamische Dying Light gebakken zitten. Alter Bridge staat live zijn mannetje en het viertal weet vaak op een vernuftige wijze zijn nummers net iets anders te brengen. Iets dat mij persoonlijk al langer opvalt, is dat de stem van Myles Kennedy in de hogere uithalen steeds nasaler begint te klinken. Op deze EP is dat vooral hoorbaar tijdens Pay No Mind en In The Deep. Het resultaat van het vele optreden en de stembanden op gepaste wijze wat ontlasten. Echter, dat Myles één van de betere zangers in zijn genre is en dat ook live met gemak kan waarmaken, weten we nog van de prachtige live-opnamen in de Royal Albert Hall. De echte liefhebbers van de band hebben er met Walk The Sky 2.0 een leuk verzamelitem bij, niets meer en niets minder.

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. Last Rites
 2. Wouldn’t You Rather
 3. Pay No Mind
 4. Native Son
 5. Godspeed
 6. In The Deep
 7. Dying Light

Line-up:

 • Myles Kennedy – Vocalen, gitaar
 • Mark Tremonti – Gitaar, vocalen
 • Brian Marshall – Basgitaar
 • Scott Phillips – Drums

Links: