Alestorm – No Grave but The Sea

Ik moet het even opbiechten: elke keer als er nieuws is over een nieuwe plaat van het Schotse Alestorm, verschijnt er een lach op mijn gezicht. Je weet immers wat je als luisteraar te wachten staat: meer van hetzelfde. Deze piratenmetal is alom bekend en wederom staan deze Schotten op de grote zomerfestivals, en maken ze deel uit van de Vans Warped Tour om deze nieuwe plaat – No Grave but The Sea – te promoten. In de lijn van Korpiklaani vormen deze heren het ideale, luchtige en alcoholrijke tussendoortje op de rock- en metalfestivals en dat bewijzen ze ook weer met deze nieuwe plaat.

De heren bouwen voort op het vertrouwde concept en mixen piratendeuntjes op keyboard en catchy meezingers, met goedverteerbare grooves en met hier en daar wat vocale agressie. Plezier en drank vormen de hoofdthematiek en ik vermoed dat dat ook tot in de eeuwigheid zo zal blijven. Op de track Alestorm binden ze er geen doekjes om en roepen ze uit volle borst: “Rum, beer, quests and mead, these are the things that a pirate needs“. U heeft kennis genomen van de tekst, dus zorg er bij dezen voor dat u deze goed kent tegen de zomerfestivals.

Het neemt niet weg dat er wat fillers te vinden zijn op deze plaat, waarop de piraten ook hun tienjarig bestaan vieren, en daarom wellicht ook met een tracktitel als Alestorm op de proppen komen. To The End of The World doet het bijvoorbeeld wat minder, net als het slepende Man The Pumps. Het moge duidelijk zijn dat het iets minder vlot vaart bij deze heren als het speelse element verdwijnt of ze ietwat serieus worden. Het past gewoon minder, maar gelukkig proeven we niet veel van de serieuze kant van deze piraten. Deze vijfde langspeler is enorm catchy geworden, met als sublieme hoogtepunt die topper Mexico. Meteen een van de betere tracks die Alestorm ooit geschreven heeft.

Neen, hier moet u niet gaan twijfelen hoor. Ben je bekend met de piratenmetal van deze heren, dan kun je deze blind aanschaffen, maar eigenlijk is deze metal zo toegankelijk dat het aan te raden is voor ieder die houdt van speelse metal met toch instrumentale meerwaarde. No Grave but The Sea dus, voor uw aankomende metalbarbecues en bierkransjes op de campings van de zomerfestivals. Arrrrr!

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. No Grave but The Sea
 2. Mexico
 3. To The End of The World
 4. Alestorm
 5. Bar ünd Imbiss
 6. Fucked With an Anchor
 7. Pegleg Potion
 8. Man The Pumps
 9. Rage of The Pentahook
 10. Treasure Island

Line-up:

 • Christopher Bowes – Synth, Zang
 • Gareth Murdock – Bas, Zang
 • Peter Alcorn – Drums
 • Elliot Vernon – Synth
 • Máté Bodor – Gitaar

Links: